5/11/14

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
05/11/2014


Oι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «σήμερα το πρωί είχα συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Υπεύθυνο για την Ενεργειακή Διπλωματία, κ. Amos Hochstein.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά και τους σχεδιασμούς για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού. Συζητήσαμε στη συνέχεια τις τουρκικές προκλήσεις.

Στη συνάντηση διαφάνηκε ξεκάθαρα η στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους υδρογονανθρακικούς της πόρους με βάση το διεθνές και εθνικό δίκαιο.

Είχαμε μια πάρα πολύ συνάντηση και έχουμε συμφωνήσει να συνεχιστούν οι επαφές στους αμέσως επόμενους μήνες ακριβώς για αυτά τα θέματα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί έθεσαν το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θέμα φυσικού αερίου, ο κ. Υπουργός απάντησε «κατηγορηματικά όχι». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το θέμα και οι συζητήσεις για το Κυπριακό είναι ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα και δεν έχει καμία σχέση με τα ενεργειακά. Το θέμα του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι που είναι απολύτως στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι θα παραμείνει.

Οι Αμερικανοί έχουν θέσει το θέμα εξεύρεσης τρόπου αποκλιμάκωσης της έντασης. Η δική μας απάντηση είναι ότι πρέπει αυτοί οι τρόποι να εξευρεθούν και να απευθύνονται στον αίτιο της πρόκλησης αυτής της έντασης, που δεν είναι άλλος από τις τουρκικές προκλήσεις».

Επισήμανε ότι «υπάρχει ξεκάθαρα η αντίληψη από τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες που θα γίνουν θα αφορούν κυρίως ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από την εταιρεία Noble σε σχέση με τη δημιουργία χερσαίου τερματικού, ο κ. Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο έχει επικοινωνήσει με την εταιρεία η οποία ανέφερε ότι δεν είναι με αυτό τον τρόπο που επιθυμούσε να καταδείξει τις προθέσεις της. Πρόσθεσε ότι «όπως έχω πει και στο παρελθόν, κοιτάζουμε όλες τις επιλογές που έχουμε ενώπιον μας για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, σε μερικές βδομάδες θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους πόρους που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς αν αναμένουμε από την ΕΝΙ/KOGAS τα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που εξετάζει σχέδιο Α’, Β’, Γ’ , για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα που πιθανώς να προκύψουν».