5/11/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον νέο Πρέσβη του Ιράν
05/11/2014


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη του Ιράν στη Λευκωσία δρα Reza Zabib.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον Ιρανό Πρέσβη για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η χώρα του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Αναφερόμενος στην παρούσα φάση του προβλήματος, επεσήμανε τον αρνητικό ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η Τουρκία με τις προκλητικές ενέργειές της, ιδιαίτερα δε πιο πρόσφατα, με τις τρέχουσες παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ο κ. Ομήρου, εξαρτάται από την εφαρμογή των δεσμεύσεών της, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, που περιλαμβάνουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στο Κυπριακό, με σεβασμό στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Ο Ιρανός Πρέσβης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στην ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του με την Ευρώπη, ως χώρα μέλος της ΕΕ και λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας με το Ιράν. Ο δρ Zabib επαναβεβαίωσε επίσης την προσήλωση της χώρας του στην ενότητα της Κύπρου και ευχήθηκε την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο.
Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για τις δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξης των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου-Ιράν.