25/11/14

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες

θα βοηθούν στο έργο που επιτελείται στον ευαίσθητο χώρο των Φυλακών
Κάθε κατάδικος ή υπόδικος που θα μεταφέρεται στις Φυλακές θα συνοδεύεται με τα απαραίτητα στοιχεία για σωστή αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε σήμερα με την Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου κα Ειρήνη Χριστοδούλου, τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας κ. Αντρέα Κυριάκου και την Αναπληρωτή Διευθύντρια των Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός ανέφερε:
«Εξετάσαμε τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από την Αναπληρωτή Διευθύντρια των Φυλακών σε σχέση με τη μεταφορά στις Φυλακές υποδίκων ή καταδίκων ή τις διερευνώμενες υποθέσεις ή εκκρεμούντα κατηγορητήρια εναντίον τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, όταν οι υπόδικοι ή οι κατάδικοι μεταφέρονται στις Φυλακές, δεν παραδίδονται στοιχεία αναφορικά με τις λεπτομέρειες της κατηγορίας ή την απόφαση του Δικαστηρίου ή σε σχέση με εκθέσεις (κοινωνικο-οικονομικές ή ψυχικής υγείας) που έχουν συνταχθεί γι’ αυτούς και έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο. Το μόνο που υπάρχει στον φάκελο του κάθε κατάδικου ή υπόδικου είναι το ένταλμα του Δικαστηρίου, και αυτό δυστυχώς συμπληρωμένο κατά τρόπο ελλιπή. Αυτό καθιστά δύσκολο το έργο της Διεύθυνσης των Φυλακών τόσο σε σχέση με την κατάταξη των προσώπων αυτών, όσο και με την παρακολούθηση της κατάστασής τους, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της μεταφοράς τους.
Δυστυχώς, το πρόβλημα χρονίζει και φαίνεται να είναι διαχρονικό. Γι’ αυτό, κατά τη σημερινή συνάντηση συμφωνήσαμε ότι θα παραχωρούνται όλα τα αναγκαία στοιχεία και πληροφόρηση, ενώ καθορίστηκαν επίσης τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να παραδίδονται κατά την παράδοση του εντάλματος κράτησης και λήφθηκαν αποφάσεις αναφορικά με την ενημέρωση που θα πρέπει να έχουν οι Φυλακές για υποθέσεις που διερευνώνται εναντίον υποδίκων ή καταδίκων που κρατούνται στις Φυλακές ή ακόμα και για υποθέσεις που καταχωρούνται στα δικαστήρια εναντίον τους. Με τον τρόπο αυτό, δύνανται να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη μεταχείριση των υποδίκων ή καταδίκων στις Φυλακές, όπως το πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα με την αποφυλάκιση Ρουμάνου, εναντίον του οποίου προωθείτο η καταχώρηση κατηγορητηρίου για υπόθεση βιασμού ομοεθνούς του στον χώρο των Φυλακών και ο οποίος τελικά απελάθηκε μετά από χάρη που του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά συνεπεία ενεργειών ή παραλείψεων αρμοδίων αρχών της Δημοκρατίας, προσπαθούμε σήμερα να τα επιλύσουμε ένα προς ένα. Κατά τη σημερινή σύσκεψη, αποσαφήνισα στις αρμόδιες αρχές που συμμετείχαν την απαίτηση για συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών. Ειδικότερα, υπέδειξα την ανάγκη συνεργασίας με τη Διεύθυνση των Φυλακών, ώστε να βοηθήσουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται σε κάθε υπόδικο ή κατάδικο λόγω του εγκλεισμού του στις Φυλακές. Είναι ένα θέμα στο οποίο, δυστυχώς, στο παρελθόν κανένας δεν έδωσε την απαραίτητη βαρύτητα και έτσι, διαπιστώνουμε ότι έχουμε κατάδικους χωρίς να τηρείται η απαραίτητη πληροφόρηση για την κατάστασή τους, ενώ αυτοί στέλνονται για εγκλεισμό στον χώρο των φυλακών. Γεγονός το οποίο είναι απαράδεκτο και δεν συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης».
Ερωτηθείς πότε θα τεθεί σε εφαρμογή αυτή η νέα ρύθμιση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι από την 1 η Δεκεμβρίου 2014 κάθε κατάδικος ή υπόδικος που θα μεταφέρεται στις Φυλακές θα πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα στοιχεία πέρα από το ένταλμα. Θα πρέπει δηλαδή να συνοδεύεται με τη γραπτή απόφαση του Δικαστηρίου ή τουλάχιστον με το κατηγορητήριο όπου αναφέρονται οι λεπτομέρειες και τα βασικά γεγονότα που σχετίζονται με το αδίκημα, οποιεσδήποτε κοινωνικοοικονομικές εκθέσεις ή εκθέσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των προσώπων αυτών. Επίσης, σημείωσε, η Αστυνομία θα διευθετήσει άμεσα, από τούδε και στο εξής, να ενημερώνει τη Διεύθυνση των Φυλακών τόσο για τις περιπτώσεις που ανακρίνονται κάποια άτομα ως ύποπτα για συγκεκριμένα αδικήματα, όσο και για περιπτώσεις όπου καταχωρούνται ποινικά κατηγορητήρια στο Δικαστήριο εναντίον προσώπων που βρίσκονται στον χώρο των φυλακών.