25/11/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στο 2ο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες Π.Ε.Ο.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στο 2ο Συνέδριο
της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες Π.Ε.Ο.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας να απευθύνω χαιρετισμό στο 2ο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της ΠΕΟ.
Όλοι γνωρίζουμε τις θυσίες στις οποίες ο λαός μας έχει υποβληθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτό το δύσκολο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, οι κλάδοι και οι τομείς υπηρεσιών, στους οποίους δραστηριοποιείται η ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, επειδή μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ειδικότερα ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος έχει μια ουσιαστική συνεισφορά στο ΑΕΠ, με την αύξηση της απασχόλησης στους κόλπους του, μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις στο επίπεδο της απασχόλησης και να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια για μείωση της ανεργίας.
Παρά τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία του τόπου μας τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πλέον σε μια πορεία ελεγχόμενη. Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η αύξηση της απασχόλησης μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Προς τούτο, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να περιοριστούν τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αποθαρρύνουν νέες επενδύσεις και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την επίτευξη της ανάπτυξης. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, συνεισφέρετε στο καλό του τόπου μας και των ίδιων των εργαζομένων.
Τελική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σταδιακή επαναφορά ολόκληρης της οικονομίας σε κατάσταση βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα στηρίζεται σε πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη συνεχή προσέλκυση νέων επενδύσεων και επενδυτών. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας προς αντιμετώπιση της ανεργίας που συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε ενώπιον μας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα συνδράμει εποικοδομητικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Εσείς, όπως και όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, είσαστε, μαζί και με τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι συνεργάτες και οι εταίροι μας στη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στην επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης, μέσω της οποίας θα καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την αγορά εργασίας.
Μπροστά σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έμεινε αδρανής, αλλά με μια πλειάδα μέτρων που υλοποίησε και υλοποιεί, στηρίζει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον τόπο γενικότερα. Η συνολική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που λάβαμε και αφορά σε ένα εξορθολογισμένο και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, που χαρακτηρίζεται από την άμεση και ουσιαστική στήριξη του κάθε πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη αυτής της στήριξης για την αξιοπρεπή διαβίωση του.
Η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους στην Κύπρο.
Το καθήκον της πολιτείας για τη διασφάλιση για κάθε πολίτη ή οικογένεια ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, στη βάση κριτηρίων που αφορούν το εισόδημα, την περιουσία, τη σύνθεση της οικογένειας, αλλά και τις οποίες εξειδικευμένες ανάγκες, μετουσιώνεται σε πράξη με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ταυτόχρονα, η ευθύνη του Κράτους έναντι του καθολικού αιτήματος της κοινωνίας, που υποβάλλεται σήμερα σε θυσίες και ζητά από την πολιτεία αυτές οι θυσίες να πιάσουν τόπο για σώφρονα και νοικοκυρεμένη διαχείριση των δημόσιων πόρων που μαζεύονται από κάθε ένα φορολογημένο πολίτη, διασφαλίζεται με τη δημιουργία, για πρώτη φορά, Ενιαίου Μητρώου Κοινωνικών Παροχών που θα επιτρέπει την αντικειμενική επιβεβαίωση των οικονομικών δεδομένων του κάθε αιτητή, ώστε να επωφελούνται των επιδομάτων μόνο όσοι πραγματικά τα έχουν ανάγκη.
Η στήριξη όμως που πρέπει να προσφέρεται σε κάθε οικογένεια που την έχει ανάγκη αποτελεί το ύστατο μέτρο προστασίας του κράτους προνοίας. Προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί η ένταξη ή η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό, για αυτό, από τον Απρίλιο 2013 μέχρι σήμερα, υλοποίησε ή υλοποιεί δέκα συνολικά σχέδια, με συνολικό κόστος €45εκ., που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, με τον συνολικό αριθμό των επωφελούμενων ανέργων να υπερβαίνει τις 12 χιλιάδες μέχρι στιγμής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη στήριξη των νέων, των μακροχρόνια ανέργων και του τομέα των υπηρεσιών. Το Υπουργείο έχει υλοποιήσει ήδη ειδικά σχέδια για τη στήριξη τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέους να καταρτιστούν σε πραγματικό εργασιακ ό περιβάλλον, ενώ παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζονται με επιδοτούμενο εργατικό κόστος, προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων και άλλα προγράμματα που το Υπουργείο συνεχίζει να προκηρύσσει, ώστε να μπορέσουν να ενδυναμωθούν και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτής της περιόδου.
Η δράση και οι προσπάθειες μας δεν περιορίζονται εδώ. Συνεχίζουμε, παράλληλα, να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον αυστηρό έλεγχο της αγοράς εργασίας, στοχεύοντας στην προστασία των δικαιωμάτων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων, καθώς και στην διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης τους, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και θρησκείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στη διαφύλαξη της νόμιμης απασχόλησης με ενίσχυση των μηχανισμών πάταξης και αποτροπής της παράνομης και της αδήλωτης απασχόλησης.
Η Κύπρος έχει μακρά παράδοση στην αξιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου για εξεύρεση και εφαρμογή αμοιβαία αποδεκτών ρυθμίσεων. Θέλω να τονίσω την αυστηρή προσήλωσή μας στη διατήρηση και την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας με τους κοινωνικούς μας εταίρους, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως μόνο μέσω αυτής της συνεργασίας μπορούμε να επιτύχουμε συλλογικά την ανόρθωση της οικονομίας μας, την εξασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης για όλους και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από ένα ορθολογικό, σύγχρονο και ισόρροπο πλαίσιο κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι,
Χαιρετίζω εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη διοργάνωση του 2 ου Συνεδρίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της ΠΕΟ και σας διαβεβαιώνω ότι ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σταθερός μας στόχος παραμένει ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, σε μια ευημερούσα κοινωνία.
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.