21/11/14

Το Υπουργείο Υγείας επεκτείνει το Πιλοτικό Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το Υπουργείο Υγείας επεκτείνει το Πιλοτικό Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
21/11/2014


Τη δεύτερη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας σε απομακρυσμένες κοινότητες της υπαίθρου εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας. Μια πρωτοβουλία που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας και την Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής. Στόχος του προγράμματος είναι ο πληθυσμιακός έλεγχος των γυναικών ηλικίας 24-65 ετών που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος καλύπτει τις κοινότητες της περιοχής Ταμασσού και Ορεινής. Ξεκίνησε τον Μάρτιο 2014 και με διάρκεια 24 μηνών, αναμένεται να καλύψει 8979 γυναίκες. Το Πρόγραμμα που λειτούργησε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 2012, με διάρκεια 15 μήνες, κάλυψε τις κοινότητες της περιοχής Σολέας και αγκαλιάστηκε αμέσως από τους κατοίκους.
Μέσω του προγράμματος παρέχεται δωρεάν το τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 24-65 ετών, ενώ αναλόγως των αποτελεσμάτων της κάθε γυναίκας, παραπέμπεται σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία όταν αυτό επιβάλλει το αποτέλεσμα του τεστ ή το θεωρεί σκόπιμο ο ειδικός ιατρός που θα κάνει την εξέταση. Το Πρόγραμμα στοχεύει, επίσης, στη διαφώτιση και επιμόρφωση για την ασθένεια. Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από ομάδα εμπλεκομένων.
Κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος, εξετάστηκαν με το τεστ Παπανικολάου 485 γυναίκες του πληθυσμιακού στόχου. Σε πέντε εξ αυτών διαγνώστηκε προκαρκινική κατάσταση και μέσω της κατάλληλης θεραπείας που τους παρασχέθηκε, σώθηκαν πέντε ζωές. Σημαντικό, επίσης, ποσοστό των γυναικών έλαβε άλλη φαρμακευτική αγωγή και γυναικολογική θεραπεία.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες παγκόσμια, με περίπου 500.000 νέα περιστατικά και 250.000 θανάτους ετησίως. Σχεδόν όλα τα κρούσματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι συσχετισμένα με λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από τον ιό human papillomavirus (HPV), που αποτελεί και την πιο συχνή λοίμωξη του αναπαραγωγικού συστήματος. Χωρίς άμεση δράση, οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προβλέπεται να αυξάνονται κατά 25% τα επόμενα 10 χρόνια. Στην Κύπρο, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου, από το 1998 μέχρι το 2007 (για μια δεκαετία) έχουν καταγραφεί 236 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 299 τοπογραφικά.
Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Προγράμματος, ανέρχεται σε 72.300 Ευρώ και κύριος χορηγός του είναι το Υπουργείο Υγείας. Πολύτιμη είναι, ωστόσο, και η συνεισφορά του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας και της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, τους οποίους το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί θερμά.