11/11/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
11/11/2014


Είναι με χαρά που σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου που οργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας επί ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδους Διαβήτη, με θέμα «Η υγιεινή διατροφή ξεκινά με πρόγευμα». Ένα θέμα το οποίο επιλέγηκε ακριβώς για να υπενθυμίσει τα ευεργετήματα της υγιεινής διατροφής και τη στενή διασύνδεσή τους με την πρόληψη εμφάνισης διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ήδη παγκόσμια επιδημία. Τα διαθέσιμα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος:

• 300 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου υποφέρουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
• Πριν από 30 χρόνια, το 1985, ο αριθμός αυτός ανήρχετο σε 30 εκατομμύρια.
• Μέχρι το 2030 δε, εκτιμάται πως τα περιστατικά θα διπλασιαστούν εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
• Στην Κύπρο εκτιμάται ότι ποσοστό 10,3% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 90 χιλιάδες, επηρεάζεται από την ασθένεια.

Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδους διαβήτη. Ο τύπος 1 που παρουσιάζεται σε νεαρότερη ηλικία (νεανικός διαβήτης) και οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης και ο τύπος 2. Ο τύπος 2 σακχαρώδους διαβήτη αποτελεί συντριπτικά τον συχνότερο τύπο διαβήτη που προσβάλλει τον οργανισμό. Και ενώ μέχρι σήμερα εθεωρείτο ως διαβήτης ενηλίκων, δυστυχώς, εμφανίζεται πλέον και στα παιδιά.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 δεν είναι ιδιαιτέρως δραματικά γι’ αυτό και 25-30% των περιστατικών μένουν αδιάγνωστα. Ωστόσο, η άγνοια της πάθησης έχει αποδειχθεί, πέραν από τη μείωση του προσδόκιμου κατά οκτώ περίπου χρόνια στα άτομα που η ασθένεια δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, ότι επιφέρει πρόσθετη δαπάνη στα εθνικά συστήματα υγείας κατά 40% περίπου.

Η σωστή άσκηση και διατροφή σαφώς αποτελούν προϋποθέσεις που αν ακολουθηθούν σωστά, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 35-40% αφού ο τύπος αυτός του διαβήτη είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον δυτικό τρόπο ζωής. Δηλαδή την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία λόγω κακής διατροφής. Ωστόσο, η ολιστική αντιμετώπιση δεν τελειώνει στη σωστή διατροφή και άσκηση, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων οι πάσχοντες χρειάζονται τα όπλα της τεχνολογίας, δηλαδή φάρμακα και σύγχρονη επιστημονική γνώση.

Το Υπουργείο Υγείας παρέχοντας αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή, εφαρμόζει ποικίλα οργανωμένα προγράμματα και δράσεις για αντιμετώπιση και έλεγχο της πάθησης, στοχεύοντας σε διαχρονικά ολιστική προσέγγιση της ασθένειας.

Με τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων μας και με την καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα δημόσια νοσηλευτήρια, στοχεύουμε στη σωστή ενημέρωση και ρύθμιση των ασθενών μας. Οι Διαβητολογικές Κλινικές που λειτουργούν στα Γενικά Νοσοκομεία όλων των επαρχιών στελεχώνονται σήμερα από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτόκολλων, για το πώς να διαχειρίζονται τα άτομα με διαβήτη. Παράλληλα, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης διαδικασία αγοράς υπηρεσιών ποδολόγων για τις Κλινικές Διαβήτη, η συμβολή των οποίων στην πρόληψη του Διαβητικού Ποδιού είναι αναμφίβολη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί παράλληλα, πρότυπο Διαβητολογικό Κέντρο, στη βάση ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου. Η ευρεία στήριξη που το Κέντρο τυγχάνει από τους ασθενείς, ώθησε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην επέκτασή του και στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αλλά και στα εκεί επαρχιακά Ιατρικά Κέντρα.

Η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα έχει, πρόσθετα, προσφέρει τη δυνατότητα στους ασθενείς στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ήδη, λειτουργούν σήμερα 16 διαβητολογικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας σε παγκύπρια βάση, με τους ιατρικούς λειτουργούς να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να διαχειρίζονται επιτυχώς τον διαβήτη, μαζί και με την εμπλοκή ιατρών από πολλές άλλες ειδικότητες που παρακολουθούν τον ασθενή για αποφυγή τυχόν επιπλοκών.

Σε ό,τι αφορά στην παραπομπή των ασθενών στις δευτεροβάθμιες Διαβητολογικές Κλινικές, το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει Πρωτόκολλο που διασφαλίζει την ισότητα και την άμεση προσβασιμότητα.

Στο θέμα της φαρμακοθεραπείας, το φάσμα των σκευασμάτων για τον διαβήτη που διατίθενται από τα δημόσια νοσηλευτήρια περιλαμβάνει τα πιο εξειδικευμένα και σύγχρονα φάρμακα, το κόστος των οποίων, για το 2013, ξεπέρασε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι έγκυες και τα παιδιά, το Υπουργείο Υγείας παρέχει αντλίες ινσουλίνης, που συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στην παιδο–διαβητολογική κλινική του Μακαρείου Νοσοκομείου, τοποθετούνται συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου που καταγράφουν το σάκχαρο κάθε πέντε λεπτά για τρεις μέρες. Οι συσκευές αυτές βοηθούν στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην προσαρμογή ατομικής θεραπευτικής αγωγής.

Πρόσθετα, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2013, το Υπουργείο Υγείας εισαγάγει μια νέα στρατηγική για την ασθένεια βασισμένη σε διεθνείς και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. Το πρώτο προσχέδιο έχει ετοιμαστεί και έχουν ήδη καθοριστεί οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί ο όλος σχεδιασμός. Οι πυλώνες αυτοί είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση, η ανακουφιστική φροντίδα και η έρευνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η δημιουργία ενός Ενιαίου Αρχείου Διαβήτη θα αποτελέσει κύριο εργαλείο παρακολούθησης των δράσεων μας.

Φίλες και φίλοι,

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι υπόθεση όλων και προς επίτευξη του κοινού στόχου, πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά της ιδιωτικής ιατρικής και των παραϊατρικών επαγγελμάτων. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τις επιστημονικές εταιρείες – την Ενδοκρινολογική και τη Διαβητολογική Εταιρεία – που βρίσκονται διαχρονικά στο πλευρό μας. Ευχαριστίες αποτείνω και προς τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο και τον Σύνδεσμο Ατόμων με Διαβήτη, οι οποίοι, μέσω των παρεμβάσεων τους, στηρίζουν και βοηθούν το έργο του Υπουργείου μας δημιουργικά. Σε αυτή την πορεία, η συνδρομή και η στήριξη όλων είναι αρκούντως ωφέλιμη.