3/11/14

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στην έναρξη του 5ου Διεθνούς Ευρωμεσογειακού Συνεδρίου για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στην έναρξη του 5ου Διεθνούς Ευρωμεσογειακού Συνεδρίου για την Πολιτιστική Κληρονομιά
03/11/2014


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του πέμπτου Διεθνούς Ευρω-Μεσογειακού Συνεδρίου με θέμα την Αρχειοθέτηση, Συντήρηση και Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Κύπρος, παρόλο που αποτελεί μια μικρή χώρα, έχει να επιδείξει μια μεγάλη και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά, η προστασία και η αποκατάσταση της οποίας δεν αποτελεί μόνο εθνική αλλά πανευρωπαϊκή και παγκόσμια επιταγή.
Η διοργάνωση του διεθνούς αυτού συνεδρίου στην Κύπρο, στο κατεχόμενο τμήμα της οποίας η πολιτιστική κληρονομιά έχει υποστεί συστηματική καταστροφή, αποτελεί σημαντικό γεγονός. Είμαι βέβαιος ότι το θέμα αυτό θα θιγεί με κάποιο τρόπο στο συνέδριό σας και θα ακουστούν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που θα συμβάλλουν στην προβολή και αντιμετώπισή του.

Το Συνέδριο θα καλύψει θέματα όπως η διεπιστημονική και πολύ-επιστημονική έρευνα, που αφορά στην προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών στον τομέα της πληροφορικής για την προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση αλλά παράλληλα και τη μαζική ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα θέματα αυτά έχουν για μας εδώ στην Κύπρο ύψιστη σημασία.

Η επιλογή της αρχαίας Αμαθούντας ως χώρου για τη διεξαγωγή του, προσδίδει στο συνέδριο ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, αφού ο χώρος αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα της πολύμορφης και μακρόχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που διατηρήθηκε δια μέσου των αιώνων.

Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο της υλικής αλλά και της άυλης. Τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας παρέχουν τη δυνατότητα της συλλογής, οργάνωσης και ψηφιοποίησής της, ούτως ώστε αυτή να διαφυλαχθεί για τις επερχόμενες γενιές, αλλά και να είναι προσβάσιμη σε όλους. Παρά την οικονομική κρίση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα θέματα του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με κάθε τρόπο.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές του συνεδρίου, αλλά ιδιαίτερα στο ΤΕΠΑΚ, που συντονίζει ένα τόσο μεγαλεπήβολο ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπως το INITIAL TRAINING NETWORK for DIGITAL CULTURAL HERITAGE (ΙΤΝ-DCH).

Επιθυμώ να καλωσορίσω στην Κύπρο τους εκλεκτούς ομιλητές και συνέδρους από το εξωτερικό που μας τιμούν με την παρουσία τους, και να τους ευχηθώ καλή διαμονή στο νησί μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και ευόδωση των προσπαθειών σας για αρχειοθέτηση, συντήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μέσω του προγράμματος ΙΤΝ-DCH και όχι μόνο.
----------------------------------------------

Σημείωση: Το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέγνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο στο Συνέδριο.