27/10/14

ΟΕΒ: ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΑ STRESS TESTS

ΟΕΒ: ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΑ STRESS TESTS



Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν και με επιτυχία διεξήλθαν οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα αποτελέσματα είναι αναμφίβολα προϊόν της σοβαρής και μεθοδικής δουλειάς των διοικήσεων, των διευθύνσεων και των εργαζομένων των επηρεαζόμενων τραπεζών και της εύρυθμης συνεργασίας τους με την αρμόδια εποπτική αρχή.

Είναι όμως και προϊόν της τεράστιας προσπάθειας, των πρωτόγνωρων θυσιών και των άνευ προηγουμένου απωλειών των Κυπριακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όλων αυτών που συναποτελούν την πραγματική οικονομία και που πληρώνουν αναίτια το κόστος της τραπεζικής τραγωδίας.

Η ΟΕΒ από την αρχή της μεγάλης περιπέτειας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Στάθηκε ανάχωμα σε όσους με πράξεις ή παραλείψεις υπόσκαπταν την βιωσιμότητα του και ήρθε έμπρακτα αρωγός σε αποφάσεις βραχυπρόθεσμα οδυνηρές για τις επιχειρήσεις αλλά μακροπρόθεσμα αναγκαίες για την οικονομία του τόπου.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου αντοχών των τραπεζών μας και η ένταξη τους στoν Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ολοκληρώνει τον πρώτο μεγάλο κύκλο του οδικού χάρτη αποκατάστασης της ομαλότητας στην Κυπριακή οικονομία.

Όμως, η επιστροφή σε συνθήκες ανάπτυξης και η συρρίκνωση της απαράδεκτα ψηλής ανεργίας, προϋποθέτουν την μείωση των δανειστικών επιτοκίων και επιβάλλουν την αποτελεσματική αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων ώστε σταδιακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έρθουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα και να επαναρχίσει η χρηματοδότηση της οικονομίας σε υγιείς βάσεις.


-----------------------------------------------



27 Οκτωβρίου, 2014
MA140972.ANA