30/10/14

O Επίτροπος Προεδρίας πραγματοποίησε επαφές με τους απόδημους στο Ηνωμένο Βασίλειο




O Επίτροπος Προεδρίας πραγματοποίησε επαφές με τους απόδημους στο Ηνωμένο Βασίλειο
30/10/2014


Στο σημαντικό ρόλο των αποδήμων Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Λονδίνο, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τον κύκλο επαφών του στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου μετέβη κατόπιν πρόσκλησης του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ο κύριος ομιλητής σε επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, και στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Σωτήριος Δεμέστιχας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Φωτίου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, την Πρόεδρο και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ κα Αντωνία Σαββίδου και κ. Χρίστο Καραολή, όπως επίσης και με τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Παρακάθισε επίσης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ συναντήθηκε και με κλιμάκιο της Επιτροπής του Συνδέσμου Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τις επαφές του ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Φωτίου σημείωσε τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε εξάλλου ότι για την Κυβέρνηση, το θέμα των αποδήμων είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησε επίσης τρόπους, με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η ήδη εξαίρετη συνεργασία μεταξύ των φορέων των αποδήμων και των αρμοδίων Υπηρεσιών του κράτους, ενώ διεξοδικά συζητήθηκαν ζητήματα που τέθηκαν από τους ίδιους του απόδημους και αφορούν στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται για ανανέωση των δομών της οργανωμένης παροικίας και για τη λειτουργικότερη ανασυγκρότηση τους.

Υπογράμμισε επίσης τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των αποδήμων για τους αγώνες της Κύπρου μέσα από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και τόνισε την ανάγκη για ακόμη περισσότερη εμπλοκή της νέας γενιάς των αποδήμων σε ό,τι αφορά τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου.

Από πλευράς αποδήμων εκφράστηκε η επιθυμία για διαρκή και στενή επαφή μαζί με τον Επίτροπο Προεδρίας και η συνεχής στήριξη στον αγώνα για δικαίωση της πατρίδας.