30/10/14

Αλλάζει η σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Φαρμάκων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Αλλάζει η σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Φαρμάκων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
30/10/2014


Την πρόταση του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή για αλλαγή της σύνθεσης, των όρων εντολής και του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής Φαρμάκων ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία.

Οι εισηγήσεις που περιλήφθηκαν στην πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας στοχεύουν στην υιοθέτηση εκσυγχρονιστικών μέτρων που προσδίδουν στην Επιτροπή Φαρμάκων περισσότερη αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και διαφάνεια. Κρίθηκαν δε αναγκαίες μετά τη διαπίστωση ότι η υφιστάμενη σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Φαρμάκων είχε καταστεί γραφειοκρατικός για πολλούς λόγους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεών της.

Τα μέτρα για εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής Φαρμάκων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των μελών της από επτά σε δώδεκα με στόχο την εκπροσώπηση σε αυτήν περισσότερων ιατρικών ειδικοτήτων, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη συλλογή όλων των απόψεων και επιστημονικών θέσεων και, την εκ νέου, δημιουργία Υποεπιτροπών και Ad-hoc επιτροπών που θα λειτουργούν σε μόνιμη και έκτακτη βάση αντίστοιχα. Ο ρόλος τους θα είναι επικουρικός προς την Επιτροπή με την παροχή εισηγήσεων και απόψεων. Οι Υποεπιτροπές αυτές θα διορίζονται από την Επιτροπή Φαρμάκων απ’ ευθείας αντί μέσω των Διευθυντών των Κλινικών και του εκάστοτε Υπουργού Υγείας, μειώνοντας έτσι τη γραφειοκρατία.

Πρόσθετα, εισάγεται πρόνοια για απαγόρευση του δικαιώματος συμμετοχής ενός μέλους της Επιτροπής σε περισσότερες από δύο Υποεπιτροπές για την αποφυγή τυχόν σύγκρουσης συμφερόντων. Καταργείται ακόμη, η εφαρμογή της γραπτής διαδικασίας που αποστελλόταν προς τα μέλη της Επιτροπής και η οποία έτυχε αρνητικών σχολίων από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Δημιουργείται ο θεσμός της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών, ρόλος της οποίας θα είναι η αντιμετώπιση θεμάτων που χρήζουν άμεσου χειρισμού και θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες.

Σημαντικές παράμετροι της νέας διαδικασίας αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής Φαρμάκων θα καλούνται να υπογράφουν Δηλώσεις Εμπιστευτικότητας και Σύγκρουσης Συμφερόντων, ενώ θα υπόκεινται σε έλεγχο συμμόρφωσης με τις όποιες αποφάσεις της Επιτροπής, ο οποίος θα αποτελεί αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας.