17/10/14

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου
για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων (18/10/ 2014), ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η εμπορία προσώπων συνιστά σοβαρότατο έγκλημα και αποτελεί μια ειδεχθή μορφή παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί μια ευμετάβλητη και δύσκολα ελεγχόμενη μορφή διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, ενώ εμφανίζεται με διάφορες μορφές, γεγονός το οποίο καθιστά την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας ( ILO ) η εμπορία προσώπων αποφέρει περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ τα θύματα στρατολογούνται μέσω εξαπάτησης, απειλών και βίας. Για την αντιμετώπισή του, η ΕΕ προωθεί τη στρατηγική για την εξάλειψη της εμπορίας προσώπων 2012-2016.
Στην Κύπρο, οι πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων είναι η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση και η εμπορία για εργασιακή εκμετάλλευση. Η πάταξη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος είναι μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της εμπορίας προσώπων. Ένα τέτοιο σημαντικό βήμα είναι και η ψήφιση της Νομοθεσίας 60(Ι)/2014, η οποία είναι εναρμονισμένη με την Οδηγία 2011/36/ΕΕ και, μεταξύ άλλων:
· καλύπτει τα αδικήματα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ενηλίκων, παιδιών, ανθρωπίνων οργάνων, καθώς και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκμετάλλευση στην εργασία,
· ποινικοποιεί τη χρήση υπηρεσιών, αν υπάρχει εύλογη υποψία ότι το άτομο που παρέχει την υπηρεσία είναι θύμα εμπορίας προσώπων,
· δημιουργεί ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο για τα θύματα, διασφαλίζοντας, κυρίως, την πρόσβαση των θυμάτων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη και ασφαλή διαμονή,
· προνοεί τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Θυμάτων, στο οποίο θα κατατίθενται έσοδα από καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, χορηγίες, κληροδοτήματα.
Επιπρόσθετα, υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της εμπορίας προσώπων 2013-2015, το οποίο θέτει ένα συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων μέσα στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής πραγματικότητας».
_____________