17/10/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη
στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Γ’ Προγράμματος του ΡΙΚ

Δημοσιογράφος: Τι ώρα έγινε τελικά η συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο; Πολύ αργά φανταζόμαστε γιατί τουλάχιστο μέχρι τις 20:30 χθες βράδυ δεν είχε πάει καν ακόμη ο κ. Putin .
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αντιλαμβάνεστε υπάρχει και μια ώρα διαφορά με την Ιταλία, μόλις ο κ. Putin έφθασε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ήταν η πρώτη συμμετοχή του κ. Putin . Έγινε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια φιλικότητα και εγκάρδια ατμόσφαιρα.
Δημοσιογράφος: Εννοείται κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Εκπρόσωπε έτσι;
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ο κ. Putin και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο, άρα επί δυο ώρες υπήρχε συζήτηση για τα θέματα του Κυπριακού, τα θέματα των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Putin γνώριζε πολύ καλά για το τι έγινε στην περιοχή μας, την οδηγία της Τουρκίας προς τους ναυτιλλομένους. Γνώριζε για τις θέσεις και τη στάση της Λευκωσίας εντός της ΕΕ στις συζητήσεις που γίνονται για τα θέματα των κυρώσεων. Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να μείνουν σε επαφή και αναλόγως των εξελίξεων, όπως θα διαμορφωθούν και τα δεδομένα, να γίνει σύντομα και ανταλλαγή επισκέψεων.
Δημοσιογράφος: Αναλόγως των εξελίξεων εννοείται μετά την τουρκική ναυτική οδηγία έτσι; Ή και γενικότερα στην περιοχή;
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Και των εξελίξεων αυτών αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αρκετή από τη συζήτηση αναλώθηκε και στα θέματα της ΕΕ με τη Ρωσία. Η Μόσχα αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό και ισορροπημένο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος άρα θα δούμε και τις εξελίξεις σε εκείνο το πλαίσιο και αναλόγως θα προχωρήσουμε σε ανταλλαγή επισκέψεων.
Δημοσιογράφος: Σε ανταλλαγή επισκέψεων, μάλιστα. Έχουν μπει οι βάσεις και τα θεμέλια για να γίνει και αυτό. Πείτε μας τώρα για την άσκηση αυτή τη ρωσική. Λέγατε χθες βράδυ κ. Εκπρόσωπε ότι δεν είναι κάτι τυχαίο. Να ρωτήσουμε πρώτα, από πότε εσείς το ξέρατε ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η άσκηση η ρωσική στην περιοχή μας;
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Να αναφέρω ότι πολιτικά τίποτα δεν είναι τυχαίο και σε σχέση με την ερώτησή σας από την πρώτη στιγμή εμείς ενημερωθήκαμε από τη ρωσική πλευρά. Αντιλαμβάνεστε ότι για θέματα όπως τον εναέριο χώρο πρόκειται για FIR Λευκωσίας, άρα η Κυπριακή Δημοκρατία έτσι κι αλλιώς έπρεπε να είναι ενήμερη. Όσον αφορά τη θάλασσα, γίνεται σε διεθνή ύδατα, ανοικτά της Αμμοχώστου. Αλλά μόλις λήφθηκε η απόφαση της Ρωσικής Κυβέρνησης η Λευκωσία ενημερώθηκε αμέσως και μέσα στο πλαίσιο των πολύ καλών σχέσεων που έχουμε με την Μόσχα γνωρίζαμε για την συγκεκριμένη άσκηση.
Δημοσιογράφος: Είναι μήπως τυχαία η έναρξη της άσκησης στις 20 Οκτωβρίου; Συνέπεσε και το ερμηνεύουμε έτσι; Επιμένω λίγο κ. Εκπρόσωπε για να τα διευκρινίζουμε. Γίνεται ως αντίβαρο δηλαδή σε αυτό που κάνει η Τουρκία. Γιατί αν είναι έτσι πολιτικά τότε είναι ιδιαίτερης σημασίας
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Εκείνο που θέλω να αναφέρω ως γενικότερο σχόλιο αλλά απαντά και στο ερώτημά σας, πολιτικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα όσα γίνονται δεν είναι τυχαία. Οι επισκέψεις στην περιοχή, το τι έγινε χθες στα Ηνωμένα Έθνη, οι επισκέψεις στην Κύπρο, οι επισκέψεις στο Κάιρο. Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι πολιτικά τυχαία.
Δημοσιογράφος: Επομένως θεωρούμε ότι η στήριξη της Μόσχας και με βάση με αυτά που μας λέτε, είναι όχι μόνο πλήρεις και σε θεωρητικό επίπεδο αλλά αν θέλετε αλλά και εμπράκτως αποδεικνύεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με αυτό το δεδομένο που είναι με την άσκηση στις 20 Οκτωβρίου από τη Ρωσία. Κάπως έτσι ερμηνεύεται.
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Κοιτάξτε, γενικότερα σε όλες τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση. Κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τουρκική πρόθεση. Περισσότερο όμως για κάποια κράτη ειδικά στην περιοχή μας, για κάποια κράτη που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα για την ανατολική Μεσόγειο είναι περισσότερο ενοχλημένα από ένα κράτος που βρίσκεται στις Σκανδιναβικές χώρες. Αντιλαμβάνεστε το γιατί και γιατί υπάρχει αν θέλετε περισσότερη ανησυχία στην περιοχή μας για τις τουρκικές προθέσεις. Δεν επηρεάζεται μόνο η Λευκωσία από τυχόν υλοποίηση των τουρκικών προθέσεων, μακροχρόνια επηρεάζονται και πολλά άλλα κράτη.
Δημοσιογράφος: Αυτό που θέλαμε να πούμε κ. Εκπρόσωπε είναι ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν να κάνουν και με τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό με βάση τα όσα μας λέτε φαίνεται να είναι ξεκάθαρο ότι έχουν να κάνουν οι ασκήσεις και με τα δυο ζητήματα.
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Πολιτικά είναι απόλυτα συνδεδεμένα και για αυτό είναι και διαφορετική αν θέλετε η τοποθέτηση, από ότι έχω αντιληφθεί ο κ. Φυτηρής χθες έκανε κάποιες δηλώσεις, ενδεχομένως αναφερόταν στην αμυντική πτυχή, αλλά πολιτικά…
Δημοσιογράφος: Λέτε για τις δηλώσεις, για να αντιλαμβάνεται και ο κόσμος, στο ΚΥΠΕ, του Πλοιάρχου Κώστα Φυτηρή.
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ακριβώς, πολιτικά υπάρχει η σύνδεση, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο κ. Φυτηρής αναφερόταν στην αμυντική πτυχή της ρωσικής άσκησης.
Δημοσιογράφος: Είχε πει συγκεκριμένα ότι η άσκηση δεν θα είναι κοντά στο Μπαρπαρός. Είπε να μην τα συνδέουμε για να μην προκαλείται και πανικός. Να μην συνδέεται δηλαδή η ρωσική άσκηση με την παρουσία του Μπαρπαρός και των άλλων τουρκικών πλοίων για να μην προκαλείται πανικός, είχε δώσει αυτό το μήνυμα.
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ακριβώς από στρατιωτικής πτυχής. Από πολιτικής πτυχής σίγουρα τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία.
Δημοσιογράφος: Όπως δεν είναι τυχαίες και οι ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Ισραήλ στις 21 του μήνα.
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Μέσα στο πλαίσιο των προκαθορισμένων ασκήσεων που έχει το Ισραήλ, πρόκειται για κάτι που γίνετε πολύ συχνά, θα πραγματοποιηθεί και αυτή η άσκηση στην οποία συμμετέχει όπως γνωρίζετε και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι από κοινού. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα για λόγους θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας, αλλά ναι αποτελεί γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου.
Δημοσιογράφος: Είναι κάτι σαν ασπίδα όλα αυτά κ. Εκπρόσωπε; Στην προσπάθεια αυτή διασφάλισης, επιβεβαίωσης αν θέλετε των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Είναι δυο σημεία που θα πρέπει να αναφέρουμε. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, και σίγουρα δεν είναι απεριόριστα, έτσι ώστε να μην προχωρήσει η Τουρκία με την υλοποίηση της πρόθεσής της για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά δεύτερο θα πρέπει να τονίσουμε, το έχω αναφέρει και προηγουμένως, δεν πρέπει να βλέπουμε το συγκεκριμένο περιστατικό, την πρόθεση της Τουρκίας ως κάτι απομονωμένο, κάτι που αφορά την Τουρκία και την Κύπρο, είναι κάτι που επηρεάζει, παρακολουθείται και ενοχλεί και τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στις προσπάθειες μας για αποτροπή των τουρκικών προθέσεων, μέσα στο πλαίσιο του δυνατού και του εφικτού κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο μας.
____________