30/10/14

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στη Λευκωσία

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στη Λευκωσία
30/10/2014


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών, η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, κ.κ. Ιωάννη Κασουλίδη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Sameh Hassan Shoukry, αντίστοιχα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκαθιδρυθέντος πλαισίου πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των τριών χωρών και είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο μεταξύ των Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων των τριών χωρών.

Της τριμερούς υπουργικής συνάντησης προηγήθηκαν χωριστές διμερείς συναντήσεις του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και την Αίγυπτο καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών. Ακολούθησε υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Αιγύπτου για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Οι τρεις Υπουργοί προέβησαν στη συνέχεια σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον Έλληνα και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ανέφερε:

«Είναι η τρίτη τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου και η πρώτη που λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία. Οι τρεις πλευρές εξέτασαν την πρόοδο των τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων και εξέφρασαν την άποψη ότι αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να διευρύνουμε τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης και της στενής συνεργασίας και συντονισμού στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και διασκέψεων, όπως και σε προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.

Ενημέρωσα τον Έλληνα και τον Αιγύπτιο ομόλογό μου για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες και καταδικάσαμε. Υπογραμμίσαμε ότι τέτοιες μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Εκφράζοντας την προσήλωση και τον σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία είμαστε και τα τρία κράτη συμβαλλόμενα μέρη, καλούμε από κοινού όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της, να διακόψει (σ.σ. η Τουρκία) όλες τις αυθαίρετες σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα στο μέλλον.

Επαναλαμβάνουμε την κοινή μας αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας.

Τονίζοντας την περιφερειακή σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και την εντατικοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε από κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και της μόλυνσης που προκαλούν οι διαδικασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Συμφωνήσαμε από κοινού ότι θα προωθήσουμε τον τουρισμό, απόδειξη η Συμφωνία την οποία υπογράψαμε σήμερα. Εξετάσαμε, επίσης, ιδέες προώθησης κοινών τουριστικών πακέτων και ενίσχυση της ναυτιλιακής σύνδεσης των τριών χωρών.

Πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή –Συρία, Ιράκ, Γάζα, Λιβύη-, αλλά κυρίως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Χερσόνησο του Σινά, υπογραμμίζουν ότι η τρομοκρατία είναι ξεκάθαρα μια απειλή που ξεπερνά σύνορα, επηρεάζοντας όλες τις χώρες τις περιοχής και επιτάσσει την ανάγκη για συνεργασία των μετριοπαθών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τις περιφερειακές προκλήσεις. Έχουμε πει ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά απεναντίας αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί ή/και χωριστά για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά τον αγώνα του Αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία και την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη, περιλαμβανομένης και της τελευταίας φάσης για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας.

Προσβλέπουμε στην προσεχή συνάντηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο».

Από πλευράς του, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη για τη φιλοξενία, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης για την τριμερή συνεργασία. Σημείωσε επίσης τα εξής:

“It is rewarding to our nation’s objectiveness to enhance the level of cooperation between the three countries for the benefit of their peoples and to forge the Eastern Mediterranean, the establishment of the necessary environment for our nations to take advantage of our resources and to promote the common values and principles of mutual cooperation and stability and peace in the area that are necessary for our peoples and their aspirations in terms of the development.

We had the opportunity to address a wide range of issues, pertaining to our bilateral areas of cooperation and also to address the various regional and international issues of mutual concern.

I am happy to know that there was a consensus between us three on many of the issues we discussed and the manner in which we should deal with the common challenges that face us. It is our desire and hope that we further consolidate and strengthen this level of trilateral cooperation. As my dear colleague has mentioned, to become a model in the Eastern Mediterranean that will address the challenges that exist, that will attract those of common positions and values to also take advantage of our common endeavor. This is a benevolent effort of a positive nature and it is being provided as a model. It does not entail any form of desire to exaggerate any of the regional conflicts, but on the contrary, to provide the framework and the format to address those concerns on a peaceful and cooperative nature.

I would like to thank our Cypriot host for the excellent manner in which this meeting has been conducted, the hospitality he has offered, and I wish him and the Cypriot people every success for the future”.

Με τη σειρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

«Να συμπληρώσω κι εγώ ότι αυτή είναι η τρίτη τριμερής υπουργική συνάντηση μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδος. Τώρα πλέον το τριμερές αυτό σχήμα έχει αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και ρυθμό. Η επικείμενη, σε λίγες μέρες, πρώτη τριμερής συνάντηση κορυφής στο Κάιρο στέλνει ένα μήνυμα πολιτικής αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής και, χαίρομαι πραγματικά, γιατί σήμερα είχαμε μία εξαιρετικά ουσιώδη και παραγωγική συζήτηση, τόσο για το περιεχόμενο της τριμερούς συνεργασίας, όσο και για την κατάσταση στην περιοχή, καθώς μοιραζόμαστε και οι τρεις χώρες τις ίδιες ανησυχίες και έχουμε την ισχυρή κοινή επιθυμία να διαδραματίσουμε έναν ρόλο σταθεροποιητικό.

Ποια είναι η φύση της συνεργασίας αυτής: Πρόκειται για τη συνεργασία ανάμεσα στην Αίγυπτο, που είναι η χώρα κλειδί για όλες τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή, λόγω του μεγέθους της, της ιστορίας της και των δυνατοτήτων που έχει να ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο. Και δύο χώρες, η Ελλάδα και η Κύπρος, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, που είναι χώρες μεσογειακές, που είναι χώρες πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, πολύ κοντά στη Νότια Γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα σχηματίζουμε ένα τρίγωνο με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, τις τρεις χώρες, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη μεσογειακή συνεργασία γενικότερα.

Είμαστε σε θέση να κατανοούμε και να αναγνωρίζουμε τον αποφασιστικό ρόλο και τη συμβολή της Αιγύπτου σε όλα τα θέματα και έχουμε επίσης την ικανότητα να μεταφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληροφορίες, οι οποίες βασίζονται στη γνώση του πεδίου και όχι σε θεωρητικά σχήματα ή στερεότυπα. Υπάρχει μία πολύ ισχυρή και στέρεα βάση για τη συνεργασία αυτή, η διεθνής νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως είπαν και οι δύο συνάδελφοί μου, η τριμερής συνεργασία δεν έχει κανένα αρνητικό ή επιθετικό χαρακτήρα απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο γείτονα. Αντιθέτως, θέλουμε όλοι να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Βεβαίως, η συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι αυτή τη στιγμή, βρίσκεται εν εξελίξει μία πολύ συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα έχουμε μια εν εξελίξει προσβολή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η οποία πρέπει να παύσει το ταχύτερο δυνατό, γιατί αυτό προστατεύει τη σταθερότητα σε μια περιοχή ταραγμένη, γεμάτη εντάσεις, γιατί αυτό θα διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και γιατί αυτό θα διευκολύνει την επάνοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική, κάτι που έχει μεγάλη σημασία και για την ίδια, αλλά επίσης και για την περιφερειακή σταθερότητα.
Εκτός όμως από τα μεγάλα θέματα διεθνούς πολιτικού χαρακτήρα, υπάρχουν και οι οικονομικές διαστάσεις της συνεργασίας. Υπογράψαμε το σημερινό κείμενο για την τουριστική συνεργασία, συζητήσαμε εις βάθος για την ενεργειακή πολιτική, για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και νομίζω ότι ήταν για μας μια εξαιρετική ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε την αλληλοενημέρωσή μας σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή και να προετοιμάσουμε πρωτοβουλίες και θέσεις που θα αναπτύξουμε σε κρίσιμα διεθνή φόρα με στόχο πάντα, όπως είπα και στην αρχή, τη συμβολή στην υπέρβαση των κρίσεων, στην αποκατάσταση της σταθερότητας, στην προστασία της ειρήνης, στην αποφυγή της κλιμάκωσης προς όφελος όλων των λαών και όλων των εθνών της περιοχής.

Ευχαριστώ τον ομόλογό μου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Κασουλίδη, για την εξαιρετική συνεργασία και τον συνάδελφό μου της Αιγύπτου, τον κ. Shoukry για τις ωραίες και ουσιώδεις συζητήσεις που είχαμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι αναμένεται από την επικείμενη συνάντηση των ηγετών στο Κάιρο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε:

«Πρώτα το γεγονός ότι συνέρχεται στο επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων από μόνο του εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα: Ότι οι τρεις χώρες σε αυτή τη συνεργασία εννοούν να αναλώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να συμβάλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια αυτής της εύφλεκτης περιοχής στην οποία ζούμε. Η αιγυπτιακή πλευρά θα καθορίσει τα υπόλοιπα και θα πρέπει να αναμένετε τη Διακήρυξη του Καΐρου όταν πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο επηρεάζουν οι κινήσεις της Τουρκίας την τριμερή συνεργασία, ο κ. Shoukry υπογράμμισε:

“Definitely not. The cooperation that exists and the legal instruments that have been agreed between Egypt and Cyprus will be implemented in good faith and in the spirit of cooperation that exist between us, in the context of international law that governs issues related to all areas of cooperation and economic development related to the Law of the Sea and other international instruments. This is a principled position on which there is a strong basis of understanding and international recognition. We are hopeful that all activity within the context of Eastern Mediterranean will conform to international regulations and instruments and understandings that are based on good neighboring relations, as guiding principles of international relations. This is important to maintain the stability of the region, enhance the level of cooperation, for we are all serving the aspirations of our peoples and their common desire for greater economic development”.

Τέλος, σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα Έρευνας και Διάσωσης, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η κάθε χώρα γνωρίζει τις ευθύνες της με βάση το FIR. «Τίποτε δεν μας εμποδίζει από το να συνεργαστούμε σε μια κατάσταση αν δημιουργηθεί είτε στη μία ζώνη ευθύνης είτε στην άλλη», είπε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Αιγύπτιος Υπουργός ανέφερε:

“There are many issues that we had the opportunity to discuss during this trilateral meeting, and there are other issues that we discussed in other occasions and that we are aware in the context of our ongoing consultations of our need to develop and enhance our relations between Egypt and Cyprus, between Egypt and Greece, or trilaterally between us. All of these issues have one objective and that is promotion of cooperation between us in various fields, among of which is what you referred to. And in principle, this is an important area, an area that is of benefit of the three countries and one that we will deal with in the appropriate technical and political level, once we have resolved all of the areas that need to be defined, the manner which we obtain the best results in this cooperation we will proceed, as we did today with signing of the Memorandum of Understanding, in signing other legal instruments that can contribute to this trilateral cooperation and to the stability in the Eastern Mediterranean”. -30.10.2014