13/10/14

Παρέμβαση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια

Παρέμβαση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο Β’ Διεθνές Φόρουμ αποφοίτων του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας

13 Οκτωβρίου 2014, Μόσχα, Ρωσία
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τους οργανωτές του διεθνούς αυτού Φόρουμ, που οργανώνεται με την ευκαιρία των 70χρόνων από την ίδρυση του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας. Η πρόσκλησή σας με τιμά ιδιαίτερα και μου προσφέρει ακόμα μια ευκαιρία να ευχαριστήσω για την τιμή να με ανακηρύξετε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου σας.
Στα 70 χρόνια της ύπαρξης και της λειτουργίας του, το МГИМО μπορεί να χαρακτηριστεί φυτώριο ποιοτικής διπλωματίας της Σοβιετικής Ένωσης και κατά προέκταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η διαπίστωση μου αυτή έχει την αφετηρία της στη στενή σχέση που είχα αναπτύξει ως ηγέτης της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κύπρου, ως ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου, του ΑΚΕΛ, ως Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρέπει να πω ότι ως πολιτικό πρόσωπο οφείλω τα μέγιστα στη Σοβιετική Ένωση η οποία με έχει εξοπλίσει με τα φώτα και τη διαλεκτική γνώση που προήλθαν από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Είναι καλά γνωστοί οι στενοί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ του ρωσικού λαού και του λαού της μικρής Κύπρου. Οι δεσμοί αυτοί αγκαλιάζουν όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Τον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον οικονομικό και τον θρησκευτικό. Εάν ισχυριστώ ότι στους πολύπλευρους αγώνες για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας του μικρού νησιού μας, καθώς και για την υπεράσπισή της από τις επιθέσεις του διεθνούς ιμπεριαλισμού και τις συνομωσίες του ΝΑΤΟ καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η Σοβιετική Ένωση και η Κοινότητα Σοσιαλιστικών Κρατών, δεν θα κάμω λάθος. Η πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης στο Κυπριακό πρόβλημα πολιτική της οποίας συνεπής συνεχιστής είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα, ώστε η Κύπρος να αγωνίζεται με επιτυχία να καταστεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στη θερμή και επικίνδυνη ένεκα των φυσικών πόρων, με τους οποίους την προίκισε η φύση, περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κυπριακός λαός ανεξάρτητα πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων τρέφει αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τη Σοβιετική Ένωση και ιδιαίτερα προς τη Ρωσία και το ρωσικό λαό. Το κόμμα μου, το ΑΚΕΛ, το οποίο μας διαπαιδαγώγησε στο πνεύμα του διεθνισμού και της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην υπόθεση της φιλίας, της εκατέρωθεν αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών μας.
Οι προσπάθειες ορισμένων αντιδραστικών φιλοϊμπεριαλιστικών κύκλων να αμαυρώσουν το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην υπόθεση της Κύπρου και να υποσκάψουν την μακραίωνη φιλία μεταξύ των λαών μας, αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και πέφτουν στο κενό.
Η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, αποτελεί για μας ιστορικό καθήκον και απαράβατη οφειλή. Απόδειξη τούτου η πληθώρα συμφωνιών συνεργασίας σε όλους τους τομείς που υπογράφτηκαν κατά τη διάρκεια της δικής μου επίσκεψης στη Μόσχα ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Δημήτρη Μεντβέτεφ, το 2010 στην Κύπρο.
Θεωρώ απαραίτητο να αναφερθώ στο ρόλο και τη συμβολή ενός απόφοιτου αυτού του Ιδρύματος, που δεν είναι ο μόνος, αλλά ξεχωρίζει στην υπόθεση της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση αρχών. Αυτός είναι ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη και ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ εφαρμόζει με πλήρη συνέπεια και να μου επιτρέψετε να πω με μαεστρία και δυναμικά την πολιτική αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Κύπρο. Τον ευχαριστώ θερμότατα και του εύχομαι κάθε καλό.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι,
Η ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης, της Κοινότητας των Σοσιαλιστικών Κρατών στην Ευρώπη, καθώς και άλλων χωρών του σοσιαλισμού στην Ασία, παρά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθιέρωσε μια σχετική ισορροπία, έστω κι αν αυτή χαρακτηρίζετο ως ισορροπία του τρόμου. Οι αγωνιζόμενοι λαοί και οι δυνάμεις υπεράσπισης της ειρήνης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έβρισκαν σταθερό αποκούμπι στις δυνάμεις του σοσιαλισμού, ανεξαρτήτως λαθών και παραλείψεων στην πορεία εφαρμογής αυτού του συστήματος.
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Κοινότητας των Σοσιαλιστικών Κρατών στην Ευρώπη, θεωρήθηκε από τις επεκτατικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και τα διάφορα γεράκια του στρατιωτικο – βιομηχανικού συμπλέγματος, ως η κατάλληλη χρυσή ευκαιρία επιβολής δια πυρός και σιδήρου ενός συστήματος καταλήστευσης των φυσικών και πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών και των λαών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Χρησιμοποιούν ως οικονομικό εργαλείο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Για την επικράτηση αυτών των επεκτατικών και απάνθρωπων πολιτικών, οι ίδιοι κύκλοι κατασκεύασαν την ΑΛ-Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν για να πολεμήσει τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν, δίνοντας έτσι έναυσμα τη διεθνή τρομοκρατία, που τελικά στρέφεται και εναντίον τους. Δημιούργημα τους είναι και ο Σαντάμ Χουσείν και διάφοροι άλλοι δικτάτορες στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Δημιούργησαν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι στις μέρες μας διαπράττουν απάνθρωπα εγκλήματα και γενοκτονίες και εκφοβίζουν την ανθρωπότητα.
Το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης του ανθρώπου όταν βρεθεί σε βαθιά κρίση, που έχει τις ρίζες της στη φύση του, γεννά και αναγεννά τον φασισμό και τον μιλιταρισμό. Αυτό γίνεται σήμερα μπροστά στα μάτια μας στην Ουκρανία, όπου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξαν και επέβαλαν στην εξουσία τα παιδιά και τα εγγόνια των φασιστών συνεργατών του Χίτλερ, μετά από την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος τους, η περικύκλωση και καθήλωση της Ρωσίας που αντιστέκεται και σηκώνει και πάλι κεφάλι.
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Εδώ και 40 χρόνια η δική μου η χώρα, η Κύπρος, αποτελεί παράδειγμα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και υποφέρει από τη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της από τα τουρκικά στρατεύματα. Με πρόσχημα δήθεν την υπεράσπιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας η Τουρκία διαδραματίζει το ρόλο της αιχμής του δόρατος του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ, ένεκα της στρατιωτικής σημασίας του νησιού. Όπως καλά γνωρίζετε η Κύπρος κατέχει γεωγραφική θέση – κλειδί στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, θέση που αποτελεί σταυροδρόμι, γιατί ενώνει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και γενικότερα τη Μέση Ανατολή.
Η Κύπρος αποτελεί διαχρονικά ιδανικό στρατιωτικό ορμητήριο για τις επεκτατικές δυνάμεις στις οποίες έχω αναφερθεί. Αυτό απεδείχθη κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ, κατά τη διάρκεια των πολέμων Ισραήλ και Αραβικών κρατών, κατά τη διάρκεια της κρίσης και της επιδρομής στο Ιράκ – και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ο λαός δηλαδή της Κύπρου, είναι φιλειρηνικός λαός. Αγωνίζονται για την επανένωση του τόπου μας, στη βάση λύσης ομοσπονδίας, για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού, καθώς και για αποστρατιωτικοποίηση και μετατροπή της Κύπρου σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η κυβέρνησή της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της δικής μας προεδρίας, ακολούθησε πολυεπίπεδη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου, ανεξαρτήτως του κοινωνικοοικονομικού τους συστήματος. Στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος αποτελεί μέλος, αγωνιστήκαμε πολλές φορές για να αποκρούσουμε τις αντισοβιετικές και αντιρωσικές προκαταλήψεις πολλών ηγετών κρατών-μελών.
Η κυβέρνηση μάς στήριξε και στηρίχτηκε στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, πράγμα που δημιούργησε μιαν ασπίδα στην προσπάθεια ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σήμερα, την ώρα που μιλούμε, δυστυχώς η Τουρκία, με την ανοχή των συμμάχων της αποθρασύνεται και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα παραβιάζοντας την ΑΟΖ της Κύπρου, με πρόθεση να διενεργήσει σεισμικές έρευνες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες.
Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί κρίση σ’ ότι αφορά στη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων για λύση στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να υποδείξει στην Τουρκία ότι η παραβίαση των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα, το οποίο πρέπει να διορθώσει.
Αγαπητοί εκπρόσωποι του МГИМО, αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Θέλω να τελειώσω την παρέμβασή μου εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου, καθώς και του Κόμματος από το οποίο προέρχομαι για τη συνεπή και ανιδιοτελή στήριξη που προσφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Κύπρο και στο λαό μας, τόσο μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και γενικότερα μέσα από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την ανάπτυξη των πολύπλευρων φιλικών σχέσεων μεταξύ του ρωσικού και του κυπριακού λαού.
Ευχαριστώ ακόμα μια φορά θερμά για την πρόσκληση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο Φόρουμ.