13/10/14

Άρχισαν οι εργασίες της 131ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Άρχισαν οι εργασίες της 131ης Συνέλευσης
της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Άρχισαν σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 131 ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η Κύπρια βουλευτής κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά πήρε μέρος στη συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , με θέμα «Το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την εθνική κυριαρχία, τα μη επεμβατικά δικαιώματα στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στην παρέμβασή της, η κα Κουκουμά είπε ότι τα υπό συζήτηση θέματα είναι καίριας σημασίας στις διεθνείς σχέσεις. Φέροντας δε ως παράδειγμα τις τρέχουσες εξελίξεις σε αριθμό χωρών, η Κύπρια βουλευτής είπε ότι τα καίρια αυτά ζητήματα τίθενται υπό αμφισβήτηση διεθνώς. Η βασική αρχή ότι όλες οι δράσεις της διεθνούς κοινότητας, που στοχεύουν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι καλά γνωστή, επεσήμανε η κα Κουκουμά . Ομοίως, τόνισε, τα αιτήματα για αυτοδιάθεση δεν θα πρέπει να ικανοποιούνται σε βάρος βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών .
Συνέχισε, ωστόσο, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματικότητα αφίσταται της θεωρίας, καθώς τα κράτη δρουν στη βάση των εθνικών τους συμφερόντων, τα οποία συνήθως υπερισχύουν υψηλών ιδανικών ή διεθνών υποχρεώσεων. Αναφερόμενη δε στις πολυάριθμες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες μας , όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια, η διάδοση των όπλων , τα μεταναστευτικά ρεύματα και οι απειλές κατά της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι έχουν οδηγήσει ορισμένα κράτη σε «χαλαρώσεις» στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα, η κα Κουκουμά πρόσθεσε ότι π ροληπτικά μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της παγκόσμιας τρομοκρατίας, οδήγησαν ορισμένα κράτη σε καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και αρχών , που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας .
Η διεθνής κοινότητα, υπογράμμισε η κα Κουκουμά, έχει επιδείξει ανοχή σε πρακτικές που δεν συνάδουν με ανειλημμένες δεσμεύσεις κρατών έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή/και του διεθνούς δικαίου , προειδοποιώντας ότι τέτοιες πρακτικές αποτελούν επικίνδυνα παραδείγματα.
Μιλώντας για την περίπτωση της Κύπρου, η κα Κουκουμά ανέφερε ότι η χώρα μας βιώνει παραβιάσεις της εθνικής της κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της , υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική εισβολή και η κατοχή βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ψηφίσματα που καταδικάζουν το παράνομο αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη και καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία , την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε η κα Κουκουμά . Διερωτήθηκε δε ποιά είναι η πραγματική πίεση που ασκείται στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και γιατί η διεθνής κοινότητα , ακόμη και σήμερα και εν μέσω διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό , ανέχεται την προκλητική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η μόνη οδός που μπορεί να διασφαλίσει τη διατήρηση των αξιών και των αρχών που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις είναι η προσήλωση σε αυτές, χωρίς παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις, υπογράμμισε η κα Κουκουμά, συμπεραίνοντας καταληκτικά ότι, εάν η δέσμευσή μας σε σχέση με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις αμβλυνθεί, θα επικρατήσει στον κόσμο το χάος .
_____________