17/10/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστα Καδή
στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο μοναδικό αυτό συναπάντημα γλωσσών και πολιτισμών, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με Πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ, πολιτιστικά ιδρύματα και οργανώσεις γλωσσών.

Η σημασία της γλώσσας, ως μέσου επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων, υπήρξε από καταβολής κόσμου καθοριστική. Στον «Πρωταγόρα» του ο Πλάτωνας θεωρεί την επινόηση της γλώσσας –μαζί με τη λατρεία Θεών- ως μια από τις πρώτες εκφάνσεις του ανθρώπινου πολιτισμού. Η γλωσσική έκφραση αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέσο πολιτιστικής καταξίωσης ενός λαού, αφού η σοφία, οι αντιλήψεις, η λογοτεχνική έκφραση, η επιστημονική σκέψη, η ιστορία και ο πολιτισμός του αποκαλύπτονται μέσα από αυτήν.

Η πολυγλωσσία είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της ΕΕ, η οποία αριθμεί 80 περίπου γλώσσες (24 από τις οποίες είναι επίσημες), 3 αλφάβητα, νοηματικές γλώσσες, αλλά και πολλές άλλες γλώσσες που ομιλούνται από μετανάστες. Η πολυγλωσσία συνδέεται με τις θεμελιώδεις αρχές και επιδιώξεις της ΕΕ, την εδραίωση, δηλαδή, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και την προώθηση της δημοκρατίας.

Έτσι, η γνώση των γλωσσών καταπολεμά τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο και την κατανόηση των λαών, δημιουργεί δεσμούς φιλίας, εδραιώνει την αλληλεγγύη και εξυπηρετεί την παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Η αρχή της Ευρώπης των πολιτών εδράζεται πάνω στην Ευρώπη των γλωσσών και την πολυγλωσσία. Η ελκυστική και αποτελεσματική διδασκαλία των γλωσσών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση και αξιοποίηση των γλωσσικών δεξιοτήτων των νεαρών Ευρωπαίων πολιτών και να καταστεί πραγματική επένδυση για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή κι ευημερία. Συνεπώς, η εκμάθηση γλωσσών καθίσταται υπόθεση προτεραιότητας, τόσο του εκπαιδευτικού συστήματος, όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, της πολιτικής ηγεσίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σε αυτό ακριβώς είναι που στοχεύει και το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, η διάκριση, δηλαδή, που απονέμεται στον νικητή του διαγωνισμού που θεσπίστηκε πριν δέκα χρόνια, για εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, τους εκθέτες, τους ομιλητές, καθώς και όσους θα συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Δίνω τώρα με χαρά τη θέση μου σε μια ξεχωριστή ομάδα παιδιών της Σχολής Κωφών, η οποία με τη δική της γλώσσα θα μας πει ένα τραγούδι για τη σημερινή μέρα, και «θα μας δείξει πώς η σιωπή τα έχει μάθει να τραγουδάνε και να κοιτάνε ψηλά».

--------------------