17/10/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού


Με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού, σας στέλνω θερμό χαιρετισμό και σας συγχαίρω για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και δράσεις σας, οι οποίες έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη, την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και του πολιτισμού του τόπου μας, στο πλαίσιο της προώθησης μιας νέας μορφής τουρισμού. Η νέα αυτή μορφή αντιπαρέρχεται τα υφιστάμενα μοντέλα μη αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και μετατρέπει ως συγκριτικό πλεονέκτημα τα ιδιαίτερα φυσικά, πολιτιστικά και ιστορικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά του νησιού μας, αξιοποιώντας τα προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής αειφορίας.

Η έννοια του αειφόρου τουρισμού, η οποία συνιστά τον κεντρικό άξονα της φιλοσοφίας, των προσανατολισμών και των πρωτοβουλιών σας, αποτελεί ευρύτερα στις μέρες μας την κορωνίδα στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, αφού, πέρα από τις εναλλακτικές επιλογές που παρέχει στον ίδιο τον τουρίστα, προστατεύει το περιβάλλον και βελτιώνει το επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των τοπικών πληθυσμών, παρέχοντας ευκαιρίες στο παρόν και διασφαλίζοντας το μέλλον.

Ειδικότερα στον τόπο μας σήμερα, ο τουρισμός αποκτά μια άλλη δυναμική και έρχεται να αποτελέσει το αντιστάθμισμα στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι για το 2013 καταγράφεται αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 8% ή 154,7 εκατομμύρια ευρώ, η σημασία της επανεκτίμησης του παρεχόμενου τουριστικού μας προϊόντος, με γνώμονα την οικολογική ακεραιότητα, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί πρόκληση για τον τόπο μας. Παράλληλα, απαιτεί συνέργια και συλλογικότητα, όχι μόνο από τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.

Ο αειφόρος τουρισμός στην Κύπρο μπορεί να πάρει ποικίλες και διάφορες μορφές μετασχηματίζοντας το τουριστικό μας προϊόν, που μέχρι προσφάτως στηριζόταν στον ήλιο και στη θάλασσα, σε πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, αθλητικό, θρησκευτικό, επιστημονικό. Η πλούσια γεωμορφολογική και βιολογική ποικιλομορφία, οι παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, ο πολιτισμός και η μακραίωνη ιστορία μας και το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο μας δυναμικό συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να καταστήσουμε τον τόπο μας σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Για να είναι επιτυχημένες οι πολιτικές για την επίτευξη αειφόρου τουρισμού, απαιτείται από όλους μας –ατομικά και συλλογικά– υπευθυνότητα, εκτίμηση και σεβασμός στον τόπο μας και στην τοπική μας ταυτότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Η εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα και ανεξαρτήτως ηλικίας, αποτελεί το όχημα για να μπορέσουμε σταδιακά να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πολιτών που θα μεριμνά για τη διασφάλιση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής αειφορίας του τόπου μας. Στόχος της εκπαίδευσης είναι, μέσα από πρακτικές εφαρμογές και εμπειρικές διερευνήσεις, και με παραδείγματα από τον διεθνή χώρο και τον τόπο μας, να βοηθήσει όλους να αντιληφθούν ότι η υιοθέτηση αειφόρων τουριστικών πρακτικών και επιλογών είναι ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την αειφορία του πλανήτη, αλλά ειδικότερα του τόπου μας.

Εσείς, ως Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού, αποτελείτε σημείο αναφοράς σε σχέση με τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν στον τόπο μας, για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας βασισμένης στον αειφόρο τουρισμό. Η συνεργασία του Συνδέσμου σας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ενδεικτική, ενώ παράλληλα αποτελεί καθοριστική συμβολή προς τις δικές μας προσπάθειες για το ίδιο θέμα. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίδει καλά παραδείγματα πρακτικής σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη στην εκπαίδευση, θέτοντάς την ως προτεραιότητα και ανάγοντάς την ως υπό έμφαση στόχο των σχολείων μας για τη φετινή χρονιά. Όλα αυτά δεικνύουν τη συναίσθηση της υπευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε ως Κυβέρνηση τα σχετικά θέματα, αλλά και τη συλλογικότητα που απαιτείται για προώθησή τους.

Θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου σας. Είμαι σίγουρος ότι οι ενέργειές σας μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην κοινή μας προσπάθεια, που δεν είναι άλλη από το να καταστεί η Κύπρος μας σημείο συνάντησης πολιτισμών, παράδειγμα σεβασμού του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου και τόπος στον οποίο οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν αντιστάθμισμα στην οικονομική κρίση και μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

----------------------

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής.