27/10/14

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη για το τραπεζικό σύστημα


Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη
για το τραπεζικό σύστημα

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σηματοδοτούν την οριστική σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης είπε τα εξής:
«Τα χθεσινά αποτελέσματα σηματοδοτούν την οριστική σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο κατά την περίοδο 2011-2013 είχε οδηγηθεί στα όρια της κατάρρευσης.
Οι κυπριακές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Συνεργατικής, εντάσσονται στην Τραπεζική Ένωση και εισέρχονται στην άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με κεφαλαιουχική επάρκεια, με ενισχυμένο το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, με νέες καθαρές διοικήσεις και διευθύνσεις, με σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών και κυρίως, με τη δυνατότητα να συμβάλουν πλέον στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τη Διοικητή, τους Εκτελεστικούς Συμβούλους και τους συνεργάτες τους στην Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τα στελέχη των τραπεζών για τις καθοριστικές προσπάθειές τους.
Επιβεβαιώνεται πως όταν υπάρχει κοινή στόχευση και συνεργασία μπορούμε να φέρνουμε αποτελέσματα.
Προκλήσεις βεβαίως παραμένουν και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη διαχείριση του αλόγιστου υπερδανεισμού των προηγούμενων ετών, αλλά και των συνεπειών από λανθασμένες πολιτικές και εποπτικές αποφάσεις της περιόδου εκείνης.
Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός ή η πανηγυρική διάθεση, ούτε όμως επιτρέπεται ο μηδενισμός και η άρνηση. Κυρίως, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για συνέχιση της ανεύθυνης φημολογίας και των αναλύσεων ‘της πλάκας’ σε σχέση με το τραπεζικό μας σύστημα.
Αυτό που επιβάλλεται είναι η συνέχιση της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα, με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση.
Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις [από οίκους αξιολόγησης] αποτελούν αντανάκλαση της καταγεγραμμένης πλέον διόρθωσης της οικονομίας μας. Η ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία καταγράφει πτώση για πρώτη φορά από το 2008 και τα δημόσια οικονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
Έχουμε όμως ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Και πρέπει, επαναλαμβάνω, με συναίσθηση της ευθύνης να συνεχίσουμε».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ερωτηθείς ως προς το τι πρέπει να αναμένει πλέον ο Κύπριος πολίτης, ο κ. Υπουργός είπε: «Θα πρέπει να αναμένει και να απαιτεί ο Κύπριος πολίτης, τόσο από την Κυβέρνηση, όσο από τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή, αλλά και από όλους όσοι έχουν ρόλο και συμμετοχή στη διαχείριση της τύχης αυτού του τόπου, να συνεχίσουν την προσπάθεια με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, αλλά και με αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε έξοδο από τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία είχε οδηγηθεί τα προηγούμενα οκτώ χρόνια».
Αναφορικά με τα θέματα της διαχείρισης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και της μείωσης των επιτοκίων και κληθείς να πει εάν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους, ο κ. Υπουργός είπε: «Οι προσπάθειες πρέπει τώρα να συνεχιστούν προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Ξέρουμε πως εξακολουθεί να υφίσταται ως συνέπεια της περιόδου εκείνης του αλόγιστου υπερδανεισμού, ένα τεράστιο αναλογικά χρέος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που φθάνει τα 60 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα πρέπει το τραπεζικό μας σύστημα να συνεχίσει εκείνες τις κινήσεις που θα επιτρέψουν την αποκλιμάκωση αυτού του πολύ υψηλού δανεισμού, αλλά και την αποκατάσταση, την ίδια ώρα, της δυνατότητας για προσφορά νέου δανεισμού εκεί όπου μπορεί να δοθεί νέος δανεισμός, χωρίς τα λάθη στον τρόπο παραχώρησης δανεισμού που καταγράφηκαν διαχρονικά τα προηγούμενα χρόνια και ασφαλώς με ανταγωνιστικά επιτόκια. Τα επιτόκια είναι σήμερα στο χαμηλότερο σημείο στο οποίο υπήρξαν ποτέ, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν ψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γι’αυτό βεβαίως και μας ενδιαφέρει η συνέχιση της προσπάθειας για εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών ως απαραίτητο συστατικό και επόμενο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της δυνατότητας του τραπεζικού μας συστήματος να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας».
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα των εκποιήσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα, είπε: «Δεν θεωρώ παράλογο στην εφαρμογή ενός τόσο απαιτητικού προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας να προκύψουν και κάποια ζητήματα στα οποία να καταγράφονται πολιτικές διαφωνίες. Ελπίζω και αισιοδοξώ πως και αυτές τις διαφωνίες θα μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε υπεύθυνα για να βρούμε διέξοδο».
Ερωτηθείς σχετικά με το δημόσιο χρέος, ο Υπουργός Οικονομικών είπε: «Το δημόσιο χρέος είχε εκτιμηθεί πως θα έφτανε στο ποσοστό του 126 -127 τοις εκατό το 2015, επειδή είχε προϋπολογιστεί η άντληση ολόκληρου του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου για την παραπέρα στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Το γεγονός πως δεν θα χρειαστεί η άντληση αυτού του ποσού, σε συνδυασμό και με την ευρωπαϊκή απόφαση για αναθεώρηση του μεγέθους του ΑΕΠ, έχει οδηγήσει το χρέος σε ένα βιώσιμο ποσοστό, λίγο πιο πάνω από το 100 τοις εκατό. Μέσα από την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική αλλά και την επίδοση της πραγματικής οικονομίας, η οποία ασφαλώς αντανακλάται και στα δημόσια έσοδα, αυτό το δημόσιο χρέος ακολουθεί πτωτική πορεία, γεγονός που το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό κυρίως έναντι των διεθνών αγορών αλλά και σε σχέση με την προσπάθεια μας να αποκαταστήσουμε οριστικά τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές χωρίς εξαρτήσεις από κανέναν τρίτο».
Όσον αφορά την προσέλκυση νέων καταθέσεων και την αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών και ερωτηθείς κατά πόσον οι τράπεζες θα μπορέσουν να τα διαχειριστούν σωστά δεδομένων των προβλημάτων του παρελθόντος, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Παρόλο που σε επίπεδο συστήματος τα δάνεια εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τις καταθέσεις, σε επίπεδο τραπεζών υπάρχουν τράπεζες που έχουν αυξημένη διαθέσιμη ρευστότητα, και συνεπώς ήδη διαμορφώνονται οι συνθήκες για να μπορέσει να επαναρχίσει η προσφορά πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση να υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις για χρηματοδότηση. Η εποχή που τα δάνεια παραχωρούνταν αλόγιστα και αναλαμβάνονταν ανεύθυνα δεν πρέπει να επιστρέψει και δεν θα επιστρέψει».
Κληθείς να πει εάν επίκειται πλήρης ελευθεροποίηση των τραπεζικών περιορισμών, είπε: «Δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός για την άρση των τελευταίων περιορισμών που είχαν επιβληθεί το 2013. Όμως μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα και την επιβεβαιωμένη πλέον επανάκτηση της εμπιστοσύνης, σταδιακά θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών που εξακολουθούν να υφίστανται».
Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήσεις για τον Συνεργατισμό, ο κ. Υπουργός είπε πως ο Συνεργατισμός «έχει πλέον αποτελεσματική και αξιόπιστη διοίκηση και διεύθυνση, εξ ού και τα πολύ θετικά αποτελέσματα». «Είμαι απόλυτα αισιόδοξος πως θα μπορέσει να διαχειριστεί τα κατάλοιπα προβλήματα της προηγούμενης κατάστασης, αλλά και να μπορέσει να εκπληρώσει τον ρόλο του ως ένας πολύ σημαντικός πυλώνας του πιστωτικού μας συστήματος», κατέληξε.
______________