27/10/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα», του Super S port FM

Η πορεία της κυπριακής οικονομίας, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ανακοινώθηκαν χθες, , η κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία ήταν τα θέματα τα οποία ανέλυσε στις σημερινές δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα» του SUPER SPORT FM.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχουν ως εξής:
Ερώτηση : Χαμόγελα βλέπουμε στην Κυβέρνηση. Τελικά δεν επηρεάστηκαν οι τράπεζες με το πρόβλημα με την δόση.
Απάντηση : Είναι μία θετική εξέλιξη η οποία έρχεται και σε συνέχεια της Παρασκευής για την κυπριακή οικονομία από τον συγκεκριμένο Οίκο Αξιολόγησης. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια με την συνεργασία όλων, πάνω από όλα του κυπριακού λαού. Δεν πρέπει να θριαμβολογούμε και ούτε θριαμβολογούμε. Είναι μία δύσκολη πορεία που θα μας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και μόνο τότε θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Είναι πολύ σημαντικό στο επίπεδο του κόσμου ότι όλες αυτές οι αναβαθμίσεις, η επιτυχία με τα τεστ αντοχής δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή στην τσέπη. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και για την Κυβέρνηση και για όλο τον πολιτικό κόσμο. Τα θετικά αποτελέσματα με τα τεστ αντοχής πιστεύουμε ότι προσφέρουν μία ευκαιρία και για τον κόσμο να νιώσει αυτή την αλλαγή υπό ποια έννοια: θεωρούμε ότι από τη μία τα θετικά αποτελέσματα θα δώσουν πίσω την εμπιστοσύνη προς τον κυπριακό λαό σε σχέση με τις τράπεζες. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των αποταμιεύσεων των τραπεζών που σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων θα επιτρέψουν σιγά-σιγά να κινηθεί περισσότερο η οικονομία και να νιώσουν οι μικρές επιχειρήσεις και ο κόσμος ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για να δανειστεί και έτσι να μπορέσει να ξανά ξεκινήσει.
Ερώτηση : Έχω την εντύπωση πως κάτι που δεν το εκτιμούμαι δεόντως στον τόπο μας είναι η σταθεροποίηση που επιχειρείται και φαίνεται ότι επιτυγχάνεται και δεν φέρνει επιπλέον φορολογία και μειώσεις μισθών. Έπρεπε να βλέπουμε και την εμπειρία της Ελλάδας;
Απάντηση : Σίγουρα είναι και αυτό, αλλά πολλές φορές λησμονούμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχουν θετικά βήματα. Σίγουρα υπάρχουν δυνατότητες σε όλους τους τομείς για ακόμη καλύτερα. Ο στόχος είναι να νιώσει ο κόσμος στην τσέπη του αυτή την προσπάθεια γιατί η συνεργασία του κόσμου σε αυτή την προσπάθεια, ειδικά στο εξωτερικό, οι ξένοι που μας παρακολουθούν, είναι απίστευτοι οι θετικοί χαρακτηρισμοί για την κυπριακή κοινωνία και τον τρόπο που συνεργάζεται στο να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Ερώτηση : Η Κυβέρνηση να το εκτιμήσει αυτό και επιτέλους να τιμωρηθούν και κάποιοι.
Απάντηση : Το θέμα που έχετε αναφέρει είναι σίγουρα η πρώτη αντίδραση του κόσμου στις επαφές τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και με όλα τα πολιτικά πρόσωπα ότι εμείς περάσαμε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θυσιάσαμε πράγματα αλλά την ίδια στιγμή θα θέλαμε αυτοί που πραγματικά ευθύνονται να τιμωρηθούν. Γνωρίζετε ποιο είναι το νομικό σύστημα στην Κύπρο, πως λειτουργούν τα πράγματα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα στο τομέα αυτό. Ήδη είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση από την Αρμόδια Επιτροπή σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Ερώτηση : Πώς είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Είναι καλά;
Απάντηση : Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι καλά στην υγεία του. Σε πολύ λίγο θα είναι στην Λευκωσία και σήμερα το μεσημέρι θα προσφέρει γεύμα στο Προεδρικό στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε αυτό το πρόβλημα. Το θέμα ήταν να γίνει αλλαγή στα φάρμακα τα οποία έπαιρνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Μόλις έγινε αυτή η διόρθωση σταθεροποιήθηκε η πίεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η υγεία του προχωρεί κανονικά.
Ερώτηση : Οι Τούρκοι ψάχνουν πλατφόρμα για να φέρουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Πώς θα αποτρέψουμε μία τέτοια πρόθεση; Φαίνεται ότι ούτε οι αναφορές στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έπιασαν τόπο ούτε το ότι αναβάλαμε τη συμμετοχή μας στις συνομιλίες.
Απάντηση : Να ξεκινήσω με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να αναφέρω ότι είναι λάθος και κρίμα που μόνοι μας υποβαθμίζουμε τη σημασία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τον μόνο που ικανοποιεί μία τέτοια προσέγγιση είναι την Τουρκία.
Ερώτηση : Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ρητή καταδίκη;
Απάντηση : Είχαμε ενώπιον μας δυο επιλογές. Και γενικότερα πριν να μιλάμε δημόσια για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το τι κάνουμε, τι θα πρέπει να κάνουμε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα μελετημένοι. Είχαμε ενώπιον μας δυο επιλογές: είτε η Κυπριακή Δημοκρατία να κατέθετε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία μονομερή απόφαση η οποία θα ήταν πολύ αυστηρή και καταδικαστική και θα ήταν πολύ ικανοποιητική και σε κάποιους στο εσωτερικό επίπεδο, ή μέσα από σκληρές διεργασίες με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήγαμε στην απόφαση έτσι όπως αυτή έχει εκδοθεί. Ήταν το τρίτο προσχέδιο και κάθε προσχέδιο ενισχυόταν με αναφορές έναντι της Τουρκίας η οποία θα είναι μία απόφαση των 28 κρατών-μελών στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο σε απόφαση συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία δεν δεσμεύει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία όπως θα δέσμευε μία μονομερής κατάθεση δήλωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία όπως έγινε στο παρελθόν. Σήμερα όμως έχουμε μία απόφαση των 28. Οι 28 πλέον έχουν ευθύνη έναντι της απόφασης που έχουν κάνει και θα κτίσουμε πάνω σε αυτή τη δήλωση ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ερώτηση : Πότε έρχεται στην Κύπρο ο κ. Άιντα;
Απάντηση : Αναμένουμε ότι αρχές Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα έχουμε εξελίξεις. Θα περάσει πρώτα από την Άγκυρα και από την Αθήνα. Σε σχέση με τα χθεσινά δημοσιεύματα σε σχέση με την πλατφόρμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθεί εταιρεία που θα τους ενοικιάσει ή και ακόμα να πουλήσει στην Τουρκία μία τέτοια πλατφόρμα. Αυτές οι εταιρείες οι οποίες είναι εξειδικευμένες στον τομέα αυτό, δεν πιστεύουμε ότι θα θέσουν σε ρίσκο ή το όνομα ή ακόμη το γόητρο τους για να προσχωρήσουν και να συνηγορήσουν σε μία παράνομη ενέργεια. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Κάνουμε την προεργασία μας και εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αν η Τουρκία προχωρήσει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή αν κάποια εταιρεία ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας έχουμε τα νομικά μέσα τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να το αντιμετωπίσουμε. Γενικότερα όμως να αναφέρω, για να μην δημιουργείται και πανικός, δεν είναι τόσο απλό ότι ενοικιάζεις και αγοράζεις ένα γεωτρύπανο και αρχίζεις γεωτρήσεις. Χρειάζεται αρκετή εργασία, τεχνογνωσία εξειδικευμένο προσωπικό για να προχωρήσεις σε μία τέτοια ενέργεια και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείς να προχωρήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.