2/10/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μαυροβουνίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη του Μαυροβουνίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μαυροβουνίου, με έδρα την Αθήνα, κ. Petar Popović.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Popović διαβίβασε εκ μέρους του Προέδρου του Μαυροβουνίου θερμές ευχές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ευημερία και ευτυχία τόσο του ιδίου όσο και του λαού της Κύπρου.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μαυροβούνιος Πρέσβης σημείωσε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διασφάλιση του επιτυχούς μέλλοντος της επανενωμένης Κύπρου. «Το Μαυροβούνιο χαιρετίζει τη νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων που άρχισε μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη της 11 ης Φεβρουαρίου 2014 που υιοθέτησαν οι δύο ηγέτες, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», τόνισε ο κ. Popović.
Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Popović ανέφερε ότι, από το 2007, οπότε και εγκαθιδρύθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Μαυροβουνίου, η συνεργασία έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν, συμπλήρωσε, μεγαλύτερες προοπτικές ενθάρρυνσης των εμπορικών συναλλαγών. «Οι εξαίρετες πολιτικές μας σχέσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, μέσα από την εγκαθίδρυση επιχειρηματικού συνδέσμου Μαυροβουνίου-Κύπρου», είπε.
Παράλληλα, ο Πρέσβης του Μαυροβουνίου υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για την ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας και της κοινής αντίληψης του πλούσιου πολιτισμού και της κληρονομιάς των δύο κρατών. «Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στο Μαυροβούνιο για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κυπριακή Δημοκρατία και τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων, καθώς και για συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα», σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Popović εξέφρασε τη δέσμευσή του να εργαστεί για την ανάπτυξη, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μαυροβουνίου και Κύπρου. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, των πολιτικών σχέσεων και της οργάνωσης επισκέψεων υψηλού επιπέδου», κατέληξε.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Πρέσβη του Μαυροβουνίου για τον διορισμό του και τον διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα του παράσχουν κάθε βοήθεια και στήριξη στο έργο του για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Μαυροβουνίου – ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η Κύπρος στήριξε σθεναρά και συνέβαλε εποικοδομητικά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου για ένταξη στην ΕΕ. «Παρακολουθούμε στενά και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στις προσπάθειές σας για πρόοδο και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εναρμονιστείτε με το κοινοτικό κεκτημένο», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή την πορεία εναρμόνισης υπό την προϋπόθεση ότι το Μαυροβούνιο συνεχίζει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ένωση για τη Μεσόγειο, λέγοντας πως αποτελεί ακόμη ένα φόρουμ για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ έχει, επίσης, καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα:
«Από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί από τους δύο ηγέτες στις 11 Φεβρουαρίου 2014, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών, και θα διασφαλίζει το μέλλον της ενωμένης Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή τη διαδικασία αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης».
Σε σχέση με την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε για τη δέσμευση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα, στην αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, την ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση, τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει και την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή, όμως, αναφέρθηκε και στο σοβαρό και οδυνηρό κόστος της κρίσης για τον λαό της Κύπρου, λέγοντας πως αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, οι προκλήσεις παραμένουν. «Η οικονομία διέρχεται μια βαθιά προσαρμογή και θα γίνουν περισσότερα έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη», κατέληξε.
Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.