30/10/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τα 70χρονα της ΣΕΚ



Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τα 70χρονα της ΣΕΚ
30/10/2014


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό χθες, στην εκδήλωση για τα 70χρονα της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου - ΣΕΚ, στη Λευκωσία:
«Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε ανάμεσα στην ηγεσία και στα στελέχη της ιστορικής και καταξιωμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης, της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου, για να τιμήσουμε την επέτειο των 70 χρόνων της.

Ευχαριστώ θερμά τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, φίλο, κ. Νίκο Μωϋσέως για την πρόσκλησή του να χαιρετίσω τη σημερινή πανηγυρική εκδήλωση και να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμησή μου προς την ηγεσία και τα μέλη της Ομοσπονδίας σας, για τη μακρόχρονη και πολύτιμη και ποικιλόμορφη συνεισφορά τους στους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και της Κύπρου ευρύτερα.

Η ίδρυση της ΣΕΚ πριν από 70 ακριβώς χρόνια, από τους οραματιστές της εποχής, Κώστα Δημητρίου και Χριστόδουλο Μιχαηλίδη, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη γέννηση του Ελεύθερου Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Στις εφτά αυτές δεκαετίες, η ΣΕΚ κατάφερε να αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα της σε όλες τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του λαού μας, αλλά και σε όλους τους μεγάλους εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας.

Στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ‘50, η ΣΕΚ ύψωσε το ανάστημα της συνδράμοντας καθοριστικά στην επιτυχία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ‘55-‘59. Δεν είναι τυχαίο που 39 από τους ήρωες της ΕΟΚΑ ήταν ενεργά μέλη και στελέχη της ΣΕΚ, με ηγετική φυσιογνωμία τον αείμνηστο Μάρκο Δράκο, ο οποίος υπήρξε μέλος του Γενικού Συμβουλίου.

Ο ρόλος της ΣΕΚ στην οργάνωση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, στη δεκαετία του ’60, υπήρξε εξίσου καταλυτικός. Μέσα από τη δημιουργική δράση της διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία των δομών και τη λειτουργία του νέου κράτους.

Με τη συνετή, εξάλλου, στάση της και τη φιλοπρόοδη πολιτική της, πρόσφερε τη δική της σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την εκπλήρωση του οικονομικού θαύματος, διαμορφώνοντας συνθήκες ευημερίας για τους εργαζόμενους και το σύνολο του κυπριακού λαού.

Το 1974, μέσα από τα ερείπια της εισβολής και της κατοχής, συνέβαλε αποφασιστικά στην κοινωνικοοικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και με την υπεύθυνη και ανιδιοτελή συμπεριφορά της λειτούργησε ως ένας από τους βασικούς στυλοβάτες της παλινόρθωσης της κυπριακής οικονομίας.

Η 70χρονη διαδρομή της ΣΕΚ, είναι στρωμένη με αμέτρητες επιτυχίες για τους εργαζόμενους και αδιάλειπτη προσφορά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της πατρίδας μας.

Σήμερα 70 χρόνια μετά, ο λαός συνεχίζει να δοκιμάζεται. Όμως, αποδείξαμε ότι έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουμε όσα αποτελούν κατάλοιπα του παρελθόντος, έτσι ώστε η πατρίδας μας να σταθεί ξανά στα πόδια της και η οικονομία να αναγεννηθεί.

Όλοι γνωρίζουμε τις θυσίες, στις οποίες ο λαός μας έχει υποβληθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, που σίγουρα οι εργαζόμενοι ουδεμία ευθύνη φέρουν.

Σήμερα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πλέον σε μια πορεία ελεγχόμενη. Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου γιατί έγινε κατορθωτό, μεταξύ άλλων, μετά τις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα και τις αναβαθμίσεις από διεθνούς Οίκους Αξιολόγησης να αποκατασταθεί ένα από τα σημαντικά σκέλη που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους.

Μια αξιοπιστία που δοκιμάστηκε, όταν για πρώτη φορά προ μερικών μηνών γίναμε αποδεκτοί για δανειοδότηση στις διεθνείς αγορές, αλλά και μια αξιοπιστία που επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των επιτυχών αξιολογήσεων και αποτελεσμάτων των δοκιμασιών αντοχής.

Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί τη βασική συνισταμένη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, Κυπρίων και ξένων και τη συνακόλουθη ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας.

Αυτό που αναμένω είναι η ανταπόκριση και εκ μέρους των τραπεζών, ώστε να υποβοηθηθεί η άμεση χρηματοδότηση των ώριμων έργων ανάπτυξης, καθώς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με επιτόκια που επιτέλους θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς αντιμετώπιση της ανεργίας που συνεχίζει, δυστυχώς, να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Οι επενδύσεις αυτή την περίοδο αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα, αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων εξαγγέλλοντας και εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων, όπως η επέκταση του φάσματος της ανάπτυξης γης για μεγάλα έργα, η έκδοση αδειών μικτής τουριστικής ανάπτυξης, όπως ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ κ.ά., και οι περαιτέρω διευκολύνσεις για απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής στην Κύπρο ή παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε δικαιούχους μη πολίτες της ΕΕ, ενώ είναι και η μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της αναπτυξιακής δομής του κράτους, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών.

Την ίδια ώρα προς αντιμετώπιση του οδυνηρού προβλήματος της ανεργίας, η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έμεινε αδρανής, αλλά με μια πλειάδα μέτρων που υλοποίησε και υλοποιεί στηρίζει τους πολίτες και τον τόπο, γενικότερα. Η συνολική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που λάβαμε.

Ένα εξορθολογισμένο και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που χαρακτηρίζεται από την άμεση και ουσιαστική στήριξη του πολίτη, που πραγματικά έχει ανάγκη αυτής της στήριξης.

Η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας, όπως το είχαμε προδιαγράψει προεκλογικά.

Το καθήκον της Πολιτείας για τη διασφάλιση για κάθε πολίτη ή οικογένειας ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης στη βάση κριτηρίων που αφορούν το εισόδημα, την περιουσία, τη σύνθεση της οικογένειας, αλλά και τυχόν εξειδικευμένες ανάγκες, μετουσιώνεται σε πράξη με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, η ευθύνη του κράτους ως προς το καθολικό αίτημα της κοινωνίας που υποβάλλεται σήμερα σε θυσίες και ζητά από την πολιτεία αυτές οι θυσίες να αποδώσουν διασφαλίζεται με τη δημιουργία – για πρώτη φορά – Ενιαίου Μητρώου Κοινωνικών Παροχών που θα επιτρέπει τον ορθό έλεγχο, έτσι ώστε να επωφελούνται των επιδομάτων αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Η στήριξη, όμως, που πρέπει να προσφέρεται σε κάθε οικογένεια και αποτελεί το ύστατο μέτρο προστασίας του κράτους προνοίας δεν αποτελεί τη λύση. Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αποτελεί η ένταξη ή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό.

Το πρόβλημα της ανεργίας βρίσκεται στις προτεραιότητες των προσπαθειών της Κυβέρνησης και γι’ αυτό από τον Απρίλιο 2013 μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται 10 σχέδια με συνολικό κόστος €45 εκ. που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, με τον συνολικό αριθμό επωφελούμενων ανέργων να υπερβαίνει τις 12.000 μέχρι στιγμής.

Ειδικότερη έμφαση δώσαμε και δίνουμε στη στήριξη των νέων με ειδικά σχέδια για απόκτηση εργασιακής πείρας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πέραν των 7.000 νέων να καταρτιστούν σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να ανακουφιστούν οικονομικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων, το οποίο με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει μια πλειάδα συνεκτικών και αλληλοσυμπληρούμενων σχεδίων, δράσεων και πολιτικών που στόχο έχουν την παροχή στήριξης και κινήτρων σε νέους ηλικίας 15 ως 29 για ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Φίλε κ. Γενικέ, αγαπητοί φίλοι,

Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν αναφερόμουν στην υπεύθυνη παρουσία του Ελεύθερου Συνδικαλιστικού Κινήματος σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Με σύνεση, συναίνεση και τόλμη η ΣΕΚ αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα μακριά από λαϊκισμούς, εύηχα συνθήματα και στείρες αρνήσεις αγωνιζόμενη μαζί με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για την έξοδο της χώρας από τα δύσκολα αδιέξοδα.

Παρακολουθώ και χαίρομαι το σημαίνοντα ρόλο που η ΣΕΚ διαδραματίζει στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για τούτο και θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας, αλλά και του ιδίου προσωπικά για τη δημιουργική συμβολή σας στην αντιμετώπιση και της παρούσας κρίσης.

Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω την αυστηρή προσήλωσή μας στη διατήρηση της τριμερούς συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανόρθωση της οικονομίας μας, για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης για όλους και για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από ένα ορθολογικό πλαίσιο μιας ισόρροπης κοινωνικοοικονομικής πολιτικής.

Σταθερός μας στόχος παραμένει ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, σε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή κοινωνία για όλους τους νόμιμους πολίτες της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Θέλω τελειώνοντας να εκφράσω για άλλη μια φορά τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια προς την ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της ΣΕΚ για τη συνεισφορά τους στους αγώνες της πατρίδας, αλλά και στις σημερινές προσπάθειες που η Κυβέρνηση καταβάλλει, τη συμπαράσταση που έχουμε μέσα από τις ώριμες διεκδικήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να απευθύνω τις θερμότερες των ευχών μου για την 70η επέτειο της Ομοσπονδίας σας.»