23/10/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χ. Φωκαΐδη σε ημερίδα του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου 2007-2013

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χ. Φωκαΐδη σε ημερίδα
του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου 2007-2013


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα, στην οποία θα γίνει παρουσίαση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου «Ασφαλές Διασυνοριακό Λιμενικό Σύστημα – Safeport», του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου 2007-2013, με ειδική έμφαση στην Εγκατάσταση των Συστημάτων Ασφάλειας και Ελέγχου στο ΚΣΕΔ.

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τις Ελληνικές Περιφέρειες Αιγαίου – Κρήτης και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει ως σκοπό τη βελτίωση των δυνατοτήτων έρευνας και επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου πλησίον των Λιμένων της Κύπρου, με την εγκατάσταση συστήματος θερμικών καμερών εμβέλειας 20 χιλιομέτρων στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα την τελευταία περίοδο, η βελτίωση των δυνατοτήτων της σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης αποτελεί σταθερό στόχο και προτεραιότητα.

Η έξαρση της τρομοκρατίας, οι εμφύλιες συρράξεις και το ασταθές πολιτικό περιβάλλον στην περιοχή, το οποίο ενισχύει και τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη, επιβάλλουν την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, την ενίσχυση του εξοπλισμού, τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης και γενικότερα, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης.
Θέλοντας να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε την ικανότητα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, έχουμε υπογράψει πρόσφατα Συμφωνία Έρευνας και Διάσωσης με την Ελλάδα, ενώ ανάλογες συμφωνίες έχουμε υπογράψει, ή είμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης και υπογραφής και με άλλες χώρες.

Κυρίες και κύριοι,

Η πραγματοποίηση αποστολών έρευνας και διάσωσης, όπως η πρόσφατη διάσωση των 345 ατόμων που επέβαιναν σε πλοίο το οποίο έπλεε νοτιοδυτικά της Κύπρου, αλλά και η σε εξέλιξη επιχείρηση μετά την πτώση του δικινητήριου αεροσκάφους νοτιοανατολικά της Λάρνακας, αναδεικνύουν ακριβώς το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος, αλλά και η ευθύνη της Δημοκρατίας στη διεξαγωγή ανάλογων επιχειρήσεων.

Το ΚΣΕΔ μέσα από τη δράση του και με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει, αποτελεί πλέον πρότυπο κέντρου στην περιοχή, προσφέροντας τεχνογνωσία και σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου, που ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2014.

Είναι πεποίθησή μας ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια καθιέρωσης ως ο κύριος παροχέας υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας εκτός από την γεωγραφική της θέση και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της.

Ως Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, μέσω του ΚΣΕΔ, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία για ενίσχυση και εδραίωση του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για την ουσιαστική ενίσχυση των δυνατοτήτων του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης μέσω του προγράμματος SAFEPORT, και να διαβεβαιώσω ότι συνεχίζουμε προς αυτή τη κατεύθυνση για αξιοποίηση και άλλων δυνατοτήτων μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σας ευχαριστώ.
_______________