2/10/14

Αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετείχε στη Διάσκεψη για το Άρθρο 13 της Συνθήκης για την ΟΝΕ, στη Ρώμη

Αντιπροσωπεία της Βουλής συμμετείχε στη Διάσκεψη
για το Άρθρο 13 της Συνθήκης για την ΟΝΕ, στη Ρώμη


Ολοκληρώθηκαν στη Ρώμη οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για το Άρθρο 13 της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η Διάσκεψη φιλοξενήθηκε από την Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Διάσκεψη συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά.

Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν θέματα της ευρωπαϊκής πορείας προς την ανάπτυξη μέσω της επανεκκίνησης των επενδύσεων και της μείωσης των ανισοτήτων, ζητήματα σε σχέση με τα οικονομικά και δημοσιονομικά εργαλεία διακυβέρνησης της ΕΕ, την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καθώς και το θέμα του συντονισμού των φορολογικών πολιτικών της ΕΕ.

Σε παρέμβασή της, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της ευρωπαϊκής πορείας προς την ανάπτυξη μέσω της επανεκκίνησης των επενδύσεων και της μείωσης των ανισοτήτων, η κα Κουκουμά προέβη σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που εκπόνησε η Eurostat για τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΕ, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για παροχή βοήθειας σε χώρες που πλήγηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι τα πορίσματα της έρευνας αποδεικνύουν την αποτυχία των συγκεκριμένων πολιτικών που υλοποίησε η ΕΕ πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Τα επίσημα αποτελέσματα της Eurostat καταγράφουν την απώλεια 5.7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και δραματική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, πρόσθεσε η Κύπρια βουλευτής. Σημείωσε δε ότι σημαντικό μέρος των θέσεων εργασίας που χάθηκαν αφορά νέους μέχρι 24 ετών. Η έρευνα σημειώνει αύξηση της ανεργίας, άνευ προηγουμένου αύξηση των επιπέδων της παιδικής φτώχειας, αύξηση της φτώχειας και του αριθμού των αστέγων και σημαντική μείωση στους μισθούς, είπε η κα Κουκουμά. Αναφερόμενη στα κέρδη που αποκόμισαν οι εταιρίες τη χρονική περίοδο μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2013 και πρώτου τριμήνου του 2014, η κα Κουκουμά τόνισε ότι αυτά παρέμειναν σταθερά λόγω της μείωσης των μισθών. Τα κέρδη των εταιριών κατά το 2014 σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τις αρχές του 2009.

Ακόμη και αν η ΕΕ προσπαθεί να μας πείσει ότι εργάζεται προς το συμφέρον των εργαζομένων για τη μείωση των ανισοτήτων και την ευημερία των ανθρώπων, ανέφερε η κα Κουκουμά, οι πολιτικές που η ίδια η Ένωση υλοποιεί οδήγησαν σε αύξηση της φτώχειας και σε παράλληλη αύξηση των εταιρικών κερδών. Στη συνέχεια, η κα Κουκουμά τόνισε την ανάγκη να απαντηθεί το ερώτημα ως προς το σκοπό για τον οποίο επιδιώκεται η ανάπτυξη. Αν η ανάπτυξη στοχεύει στην προώθηση των κερδών των μονοπωλίων και των εταιριών, τότε η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει την ίδια πορεία, είπε η κα Κουκουμά. Αν όμως επιδιώκουμε την ευημερία των λαών, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε εντελώς την κατεύθυνση των πολιτικών της ΕΕ, επεσήμανε.

Τέλος, η κα Κουκουμά ανέφερε ότι οι άνθρωποι πάσχουν από «μεταρρυθιστική κόπωση» ως αποτέλεσμα των συνεχών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της. Διαπίστωσε δε ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις δεν αποβαίνουν προς όφελος των λαών, αλλά αντιθέτως οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση του συστήματος κοινωνικής ευημερίας.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για τα οικονομικά και δημοσιονομικά εργαλεία διακυβέρνησης της ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος διαπίστωσε ότι η ΕΕ δεν διέθετε τους θεσμούς, τα κατάλληλα εργαλεία και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την αποφυγή των παρατυπιών οι οποίες οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Εν τη απουσία εργαλείων δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η λύση που εφαρμόστηκε για έξοδο από την κρίση αποδείχτηκε ανεπαρκής, αφού δεν συνέβαλε στην προώθηση της ανάπτυξης, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. Περαιτέρω, ο Κύπριος βουλευτής προέβη σε σύγκριση του τρόπου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έδρασαν γρήγορα, με προνοητικότητα και αποφασιστικότητα, σε αντίθεση με την ΕΕ που έδρασε αργά και αναποφάσιστα, οδηγώντας σε επιδείνωση της κατάστασης. Ως αποτέλεσμα των διαφορετικών δράσεων, η οικονομία των ΗΠΑ ευημερεί, ενώ η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε στασιμότητα, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Τόνισε δε ότι επιθυμεί να ακούσει συγκεκριμένα εργαλεία δημοσιονομικής διακυβέρνησης, τα οποία θα βοηθήσουν να εξέλθουμε από την κρίση. Περαιτέρω, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των ίδιων κανόνων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ανεξαρτήτως μεγέθους και όχι όπως έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της Κύπρου. Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος διαπίστωσε ότι η αβεβαιότητα των κανόνων οδήγησε σε περαιτέρω αστάθεια του κοινού νομίσματος. Υπογράμμισε δε την ανάγκη ύπαρξης ξεκάθαρης στρατηγικής από την ΕΕ για έξοδο από την κρίση.

Κατά τη συζήτηση του θέματος της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Νεοφύτου, σε παρέμβασή του, επεσήμανε ότι η αρχιτεκτονική του ευρώ δε στηριζόταν σε στερεά θεμέλια πριν από τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης. Στο παρόν στάδιο, κινούμαστε με αργούς ρυθμούς προς τη σωστή κατεύθυνση, το δημοσιονομικό σύμφωνο και την Τραπεζική Ένωση, είπε ο κ. Νεοφύτου, τονίζοντας ωστόσο την ανεπάρκεια των συγκεκριμένων πολιτικών στην προώθηση ανάπτυξης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Περαιτέρω, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, καθώς και σωρεία άλλων προβλημάτων, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού και η ανεργία των νέων. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης της ανταγωνιστικότητας, των επενδύσεων, της καινοτομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, τονίζοντας επίσης την ανάγκη υλοποίησης ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι στην Κύπρο εφαρμόσθηκε το «bail in» και η χώρα πληρώνει πολύ ψηλό κόστος, εν μέρει λόγω της λανθασμένης αρχιτεκτονικής του ευρώ στην ΕΕ. Εξέφρασε παράλληλα τη δέσμευσή του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διόρθωσης των λαθών αυτών. Τέλος, ο κ. Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς τους ευρωπαίους εταίρους να σταματήσουν να επιβάλλουν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στην Ευρώπη.

_______________