19/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στα εγκαίνια των εκθέσεων «SAVENERGY» και «ENVIROTEC», στους χώρους της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας
κ. Γ. Λακκοτρύπη στα εγκαίνια των εκθέσεων «SAVENERGY» και «ENVIROTEC», στους χώρους της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων


Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και, φυσικά, τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, για την άρτια οργάνωση και πραγματοποίηση της 10ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας «Savenergy» και της 7ης Έκθεσης Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος «Envirotec».

Σκοπός των εκθέσεων αυτών είναι η προώθηση στη χώρα μας της Εξοικονόμησης Ενέργειας και της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και της εξοικονόμησης και ορθολογιστικής αξιοποίησης του νερού. Συμβάλλουν έτσι όχι μόνο στην επίτευξη των στόχων των εκθετών, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των οικονομικών συμφερόντων του κάθε καταναλωτή και χρήστη.
Επιπρόσθετα, οι εκθέσεις του είδους, πέρα από τα προφανή οφέλη της ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών, συνεισφέρουν επίσης στην καινοτομία και στη συνεχή βελτίωση των ενεργειακών τεχνολογιών.

Αγαπητοί φίλοι,

Το απομονωμένο ενεργειακό σύστημα, το υψηλό κόστος εισαγωγών ενέργειας, οι ψηλές τιμές της ενέργειας και η σχεδόν πλήρης εξάρτηση από τις εισαγωγές υγρών καυσίμων, αποτελούν τις κυριότερες παραμέτρους που επηρεάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου. Συνιστούν ουσιαστικά τις προκλήσεις για τις οποίες η Κυβέρνηση, και το Υπουργείο Ενέργειας ειδικότερα, εργαζόμαστε για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε προχωρήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή μιας σειράς δράσεων και στρατηγικών, που αποσκοπούν ακριβώς στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς, στην περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη Εξοικονόμηση Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση, η χώρα μας έχει καθορίσει τους εθνικούς στόχους και μέτρα Εξοικονόμησης Ενέργειας μέχρι το 2020. Για την πραγμάτωση της στρατηγικής αυτής, το Υπουργείο μας αξιοποιεί πόρους από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, με σκοπό την υλοποίηση έργων και σχεδίων χορηγιών που αφορούν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημόσια κτήρια, κατοικίες και επιχειρήσεις.

Είναι θεωρώ σημαντικό στο σημείο αυτό – και είμαι βέβαιος ότι ενδιαφέρει πολλούς από τους παρευρισκόμενους – να σημειώσω ότι προγραμματίζουμε να εξαγγείλουμε νέα σχέδια χορηγιών εντός Οκτωβρίου. Επίσης, να πω ότι μερικά από τα σημαντικότερα νέα μέτρα που υλοποιούνται είναι η σταδιακή μετάβαση σε κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, η αδειοδότηση προσοντούχων ενεργειακών ελεγκτών και η διάνοιξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών στη χώρα.

Η μέχρι σήμερα πολιτική και στρατηγική του Υπουργείου οδήγησε σε πρωτοβουλίες, δράσεις και παροχή κινήτρων – οικονομικών και μη – που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της αξιοποίησης των συστημάτων ΑΠΕ. Σήμερα στην Κύπρο η εγκατεστημένη ισχύς αυτών των συστημάτων για ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται σε:

  • 41 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά συστήματα,
  • 147 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα, και
  • 10,5 μεγαβάτ από αξιοποίηση βιομάζας.

Η δε συνεισφορά τους στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας ανήλθε στο 9% για το 2013, με τον εθνικό μας στόχο μέχρι το 2020 να έχει, ως γνωστόν, καθοριστεί στο 13%.

Επιπρόσθετα, το Κράτος επικεντρώνεται σε μέτρα που στόχο έχουν να επιφέρουν περαιτέρω μείωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος. Εξαίρετο παράδειγμα αποτελεί η παροχή της δυνατότητας εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με την πρωτοποριακή μέθοδο της αυτοπαραγωγής και του «net metering».

Τα μέτρα αυτά ήδη εφαρμόζονται και έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Από τον Ιούλιο του 2013 που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος συμψηφισμού παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, του γνωστού «net metering», έχουν εγκατασταθεί περίπου 4.100 συστήματα, συνολικής δυναμικότητας 12 μεγαβάτ.

Σημειώνω, επίσης, την απόφαση που έχουμε λάβει για προώθηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές επιχειρήσεων για αυτοπαραγωγή. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου 50 αιτήσεις και 42 εξ αυτών, συνολικής δυναμικότητας 1,3 μεγαβάτ, έχουν ήδη αδειοδοτηθεί.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων για να επαναλάβω, για ακόμα μια φορά, πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη της Κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που προωθούν στη χώρα μας τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Ενδεικτικά, σημειώνω ότι το Υπουργείο Ενέργειας, ακολουθώντας τις νέες εξελίξεις που δρομολογούνται στον ενεργειακό τομέα και με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ενεργειακό ισοζύγιο με την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, έχει δρομολογήσει τη διεξαγωγή μελέτης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), για τον ενεργειακό σχεδιασμό του συστήματος της Κύπρου.

Σκοπός της μελέτης είναι η επιλογή του βέλτιστου σεναρίου διείσδυσης των ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα σενάρια και δίνοντας έμφαση στις διάφορες τεχνολογίες για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η σύγκριση της επιλογής κεντρικού συστήματος αποθήκευσης με αυτήν των διάσπαρτων συστημάτων αποθήκευσης. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης έχουν ήδη αποσταλεί στο Υπουργείο και είναι υπό αξιολόγηση.

Δεν θα σας καθυστερήσω περισσότερο. Γνωρίζω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανυπομονούμε για την έναρξη των εργασιών των εκθέσεων «Savenergy» και «Envirotec» που εγκαινιάζουμε σήμερα. Το μόνο που θα ήθελα λοιπόν κλείνοντας, είναι να ευχηθώ σε όλους, εκθέτες και επισκέπτες, κάθε επιτυχία και την ευόδωση των στόχων και των προσδοκιών σας.

Σας ευχαριστώ.

----------------------