19/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος “Move Week 2014”

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στη συνέντευξη Τύπου
για την παρουσίαση του προγράμματος “Move Week 2014”


Η ετήσια διοργάνωση Move Week εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας “Now we move 2012-2020” του International Sports and Culture Association, που είναι ένας μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός, ο οποίος προωθεί τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η διοργάνωση θεωρείται μια πρωτοβουλία ενεργοποίησης των πολιτών στον αθλητισμό και ευαισθητοποίησής τους ως προς τις ευεργετικές συνέπειες της φυσικής δραστηριοποίησης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζοντας τη σημασία της άσκησης για την υγεία των πολιτών, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού που είναι ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, σχεδιάζουν σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες προωθούν τη φυσική αγωγή. Μέχρι το 2020 εκατόν εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες αναμένεται να ευαισθητοποιηθούν και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους πτυχές φυσικής άσκησης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουν την υγεία του σώματός τους, αλλά και την πνευματική τους ευεξία.

Με βαθιά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός μπορεί να καλλιεργήσει το ήθος της νέας γενιάς, ώστε να αποτελέσει την ελπίδα μιας αυριανής ανθρωπιστικής και υγιούς κοινωνίας, τα σχολεία μας, από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, δηλαδή την εβδομάδα που θα διεξάγεται η εκστρατεία Move Week 2014”, θα αποτελέσουν κυψέλες αθλητικής δημιουργίας με σκοπό τη μαθησιακή και παιδαγωγική σημασία της άσκησης και του παιγνιδιού. Οι προγραμματισμένες δράσεις ενεργοποιούν το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, των εκπαιδευτικών και γενικότερα ολόκληρη τη σχολική κοινότητα. Η καινοτομία για άσκηση στον εργασιακό χώρο δεν περιορίζεται βέβαια στη σχολική μονάδα. Διάφορες δράσεις αναμένονται να γίνουν σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία, στα Υπουργεία, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο κτήριο της Προεδρίας.

Οι δράσεις μπορούν να πάρουν την μορφή μη οργανωμένων δραστηριοτήτων, όπως είναι το περπάτημα, η ποδηλασία κτλ ή οργανωμένων αθλητικών συναντήσεων, όπως είναι το beach volley, tennis, pilates, yoga, zumba ή ακόμα και flash mob, η σύγχρονη μέθοδος να κινητοποιήσει κανείς ένα μεγάλο αριθμό ατόμων σε δημόσιο χώρο μέσω της μουσικής και μιας απλής χορογραφίας. Περισσότερες ιδέες για δραστηριότητες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος (http://www.moveweek.eu/).

Θέλοντας να συμβάλουμε ως Υπουργείο Παιδείας στην επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής, ήδη έχω αποστείλει επιστολές σε όλους τους συναδέλφους μου Υπουργούς, με τις οποίες τους καλώ να υιοθετήσουν το πρόγραμμα και να ανταποκριθούν στην εκστρατεία με την συμμετοχή τους σε δεκάλεπτα προγράμματα άσκησης στον εργασιακό χώρο, τα οποία ετοίμασε ομάδα καθηγητών φυσικής αγωγής.

Συγχαίρω θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, ο οποίος έχει πετύχει μια μεγάλη διατομεακή κινητοποίηση μόλις στη δεύτερη χρονιά συμμετοχής του στο Πρόγραμμα “Now we move 2012-2020”. Συγχαρητήρια δίνουμε στις επιθεωρήτριες και στους καθηγητές της φυσικής αγωγής που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και με υπευθυνότητα υιοθέτησαν τις εισηγήσεις για κινητοποίηση στις σχολικές τους μονάδες. Τέλος, ευχαριστώ όλους τους φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά μας με στόχο την αθλητική, εκπαιδευτική αγωγή και υγεία των πολιτών μας.

--------------------