18/9/14

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών
με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι


Στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στο Παρίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, με τον Γάλλο ομόλογό του, κ. Laurent Fabius.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δύο Υπουργών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις που αφορούν στην κυπριακή οικονομία, η κρίση στην Ουκρανία, η κατάσταση στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στις εξελίξεις σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία καθώς και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία επιβεβαίωσης των άριστων διμερών σχέσεων Κύπρου - Γαλλίας και συζήτησης τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσής τους σε μια πλειάδα τομέων, όπως οι τομείς της άμυνας και ασφάλειας. Ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους, συμβάλλει στη διαχείριση των διαφόρων προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη εμπορία προσώπων και η παράνομη μετανάστευση. Σε αυτό το πλαίσιο, Κύπρος και Γαλλία αποφάσισαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με τη μορφή μιας στρατηγικής συνεργασίας για διαχείριση των εν λόγω προκλήσεων ασφαλείας.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον κ. Fabius για τις εξελίξεις που αφορούν στην πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην πλήρη εφαρμογή των προνοιών του συμφωνηθέντος προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να εξέλθει της κρίσης το συντομότερο.




Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι ο διορισμός νέου Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να συμβάλει εποικοδομητικά, δίνοντας ώθηση και διευκολύνοντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, το κλειδί για επίτευξη προόδου παραμένει στην Άγκυρα. Επανέλαβε για ακόμα μια φορά την ανάγκη εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κάτι που θα δράσει υποβοηθητικά προς τη διαδικασία, ενισχύοντας παράλληλα και το αίσθημα εμπιστοσύνης των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε την αμοιβαία επικερδή πρόταση της πλευράς μας που αφορά, μεταξύ άλλων στην επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τη μέχρι σήμερα προσέγγιση της ΕΕ έναντι της κρίσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και θα επέλθει πολιτική λύση.

Όσον αφορά στην κατάσταση στο Ιράκ και την επέλαση των μαχητών του Ισλαμικού κράτους, οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, καθώς και για τον κίνδυνο διάχυσης των αρνητικών συνεπειών στις χώρες της περιοχής. Από πλευράς του, ο κ. Fabius ενημέρωσε τον κ. Κασουλίδη για τις δράσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού κράτους, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει απαθής μπροστά στην απειλή της τρομοκρατίας. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει την κάθε μορφής στήριξη στους σχεδιασμούς της Γαλλίας, προς υποβοήθηση των δράσεων της εναντίων του ISIS.

Αύριο, Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου, κ. Jacques Audibert, ενώ θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει το Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
______________