19/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή στη συνέντευξη Τύπου για εκδηλώσεις για την κατεχόμενη γη μας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή
στη συνέντευξη Τύπου για εκδηλώσεις για την κατεχόμενη γη μας


Η σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τομέα του πολιτισμού. Η πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών να οργανώσουν μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες αφορούν στην κατεχόμενη γη μας, δίνει και το στίγμα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων, προβάλλοντας και αξιοποιώντας τις πολιτισμικές αναφορές της κουλτούρας και της ιστορίας μας. Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014 και θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Μετά την επιτυχία του πρώτου και του δεύτερου κύκλου συναντήσεων με θεματολογία που αφορούσε στην Κερύνεια και στην κατεχόμενη Λευκωσία αντίστοιχα, ο νέος κύκλος συναντήσεων αναφέρεται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με ξεχωριστές αναφορές και στη μαρτυρική χερσόνησο της Καρπασίας. Η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της πολιτιστικής επιρροής, που άσκησε η περιφέρεια αυτή εκτός Κύπρου, αναδεικνύει τη σημασία του τόπου μας στον εικαστικό χώρο.

Η οργάνωση του νέου κύκλου συναντήσεων διαμορφώθηκε με μια διάθεση καινοτομίας και εξιχρονισμού στον τρόπο που προσλαμβάνουμε τον πολιτισμό.

Οι συναντήσεις δεν έχουν την απλή μορφή διαλέξεων, αλλά διανθίζονται με παραστατικές τέχνες και συγκριτικές αναγνώσεις έργων λογοτεχνίας και ζωγραφικής. Στο πλαίσιο αυτό, η συμπερίληψη του θεάτρου ήταν εκ των ων ουκ άνευ στην αναδόμηση της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του ελισαβετιανού συγγραφέα John Ford «Η μελαγχολία του έρωτα», η πλοκή του οποίου εκτυλίσσεται στην Αμμόχωστο, στήνεται σε μορφή θεατρικού αναλογίου και φιλοδοξεί να προβάλει πτυχές της ομορφιάς και του έρωτα στη γραφική πόλη. Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή δράση αυτού του κύκλου είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Ο διάλογος ανάμεσα στο «Χρονικό» του Λεόντιου Μαχαιρά και στο έργο του Φλαμανδού ζωγράφου Bonaventura Peeters «Το λιμάνι της Αμμοχώστου και ο πύργος του Οθέλλου» ξεδιπλώνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κοσμοπολίτικη πόλη.

Οι συνεργασίες, οι οποίες ανέπτυξαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες με ακαδημαϊκούς και με διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και το Δήμο Αμμοχώστου ανανεώνουν το προφίλ της Υπηρεσίας. Συγχαίρω τη Διεύθυνση και τους Λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών γιατί κατάφεραν με ελάχιστο οικονομικό προϋπολογισμό να δημιουργήσουν μια σειρά ποιοτικά αναβαθμισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία δεν ανακόπτεται με την όποια οικονομική δυσπραγία που υπάρχει στον τόπο μας. Ευχαριστώ όλους όσοι πρόθυμα συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης.

Καλή επιτυχία και σε αυτόν τον κύκλο εκδηλώσεων για την αγαπημένη Αμμόχωστο.

___________________