25/9/14

Ο Πρέσβης της Κύπρου στο Λίβανο μίλησε σε Ημερίδα στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού



Ο Πρέσβης της Κύπρου στο Λίβανο μίλησε σε
Ημερίδα στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού


O Πρέσβης της Κύπρου στο Λίβανο κ. Μαυρομμάτης συμμετείχε πρόσφατα  σε Ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Issam Fares του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού (AUB) και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Λίβανο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Σεπτεμβρίου. Θεματική της Ημερίδας ήταν οι προοπτικές για ειρήνευση στην περιοχή της Μ. Ανατολής, καθώς και οι παρούσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος. Ομιλητές, πέραν του Πρέσβη και της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ Angelina Eichhorst, ήταν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Issam Faresκος Rami G. Khouri, καθώς και ο Διευθυντής του Οργανισμού PeaceLabz κος Jean Paul Chami.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης κ. Μαυρομμάτης αναφέρθηκε στην κυπριακή εμπειρία σε θέματα οικοδόμησης περιβάλλοντος ειρήνης και ευημερίας, για όλα αυτά που αποκόμισε από τη συμμετοχή της ως πλήρες μέλος της ΕΕ από το 2004, για το όραμα που έχει για την περιοχή και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που πρόσφατα ανευρέθηκαν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρθηκε επίσης στο όραμα του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κασουλίδη, να λειτουργήσουν ως ειρηνοποιητικός παράγοντας που θα γεφυρώσει τις διαφορές των χωρών της περιοχής.

Εξάλλου, η Πρέσβης Eichhorst στην παρέμβασή της έκανε λόγο για το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης και πώς αυτό προήλθε μέσα από τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την  βοήθεια που αποστέλει η ΕΕ σε τρίτες χώρες μέσω αναπτυξιακών έργων, παροχή τεχνικής βοήθειας και συμφωνιών σύνδεσης και συμφωνιών εμπορίου, καθώς και τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στο Λίβανο, ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Το αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Issam Fares ήταν υπερπλήρες, ενώ οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις για τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει σήμερα ο Λίβανος και η ευρύτερη περιοχή. Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπροσώποι της διπλωματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές, δημοσιογράφοι και πολλοί  ενδιαφερόμενοι.
---------------------
25/9/2014