25/9/14

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στο Τορίνο




Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο
Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στο Τορίνο


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.  Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφορικά με τον ρόλο του πολιτισμού στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ο κ. Καδής τόνισε ότι «ο πολιτισμός με χαρακτηριστικά του τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής προόδου και να συμβάλει στην επίτευξη έξυπνης, αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, όπως ορίζεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020». 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Καδής χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Ιταλικής Προεδρίας για αναγνώριση του διατομεακού χαρακτήρα του πολιτισμού και του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην αναθεώρηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία στοχεύει στην επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Καδής επισήμανε τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Κύπρος στον πολιτισμό, όχι μόνο σε σχέση με τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά πρωτίστως στη βελτίωση των δεικτών ποιότητας ζωής και κοινωνικής ευημερίας. Ο κ. Υπουργός προέβαλε, επίσης, την ετοιμότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη για να αναδειχθεί περισσότερο ο ρόλος του πολιτισμού στη νέα πολιτική ατζέντα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτός θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στους πόρους που θα διατεθούν προς την κατεύθυνση αυτή κατά τα προσεχή έτη.

Ο κ. Υπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη ευαισθησία της Κύπρου σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και παρεμπόδισης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και με τρίτες χώρες.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου, ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Dario Franceschini, παρέδωσε εκ μέρους της Ιταλικής Κυβέρνησης στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, αρχαία ελληνικά νομίσματα που ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην Ιταλία το 2008.  Τα εν λόγω νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική.

-------------------