11/8/14

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Άμυνας για το περιεχόμενο της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, αναφορικά με την υπόθεση που διερεύνησε η Αστυνομία Κύπρου, σε σχέση με περιστατικό που αφορούσε τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς κ. Αντρέα Παπαπαύλου.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας, όπως διαπιστώνει ο Γενικός Εισαγγελέας, «δεν φαίνεται να προκύπτουν ποινικά αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε προσώπου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε επίσης για το αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποίησε τόσο η Εθνική Φρουρά όσο και η ΚΥΠ, στα κεντρικά γραφεία του ΓΕΕΦ. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε «η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, που προβλέπονται στη σχετική Πάγια Διαταγή».

Ως εκ των πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπαρχηγού.

Παρά το γεγονός ότι η πράξη του κρίνεται αναμφίβολα ως εσφαλμένη, και ως προς αυτό έχουν γίνει αυστηρότατες συστάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, υπό το φως της ανάληψης της αρχηγίας από τον αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, είναι η επικράτηση κλίματος ηρεμίας και ομοψυχίας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, με στόχο την ταχεία και απρόσκοπτη υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.