20/8/14

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας και του Υπουργού Εμπορίου αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο σε προϊόντα προέλευσης ΕΕ

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας και του Υπουργού Εμπορίου
αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο σε προϊόντα προέλευσης ΕΕ

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νέες αγορές για τα κυπριακά προϊόντα μετά την επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ρωσίας σε προϊόντα προέλευσης ΕΕ είπε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ έχει λάβει κάποια μέτρα που αφορούν τη στήριξη της αγοράς. Έχει αποδεσμεύσει 125 εκ. ευρώ που στην ουσία θα διατεθούν σε εταιρείες για να αποσύρουν αυτά τα φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έχει δημοσιευτεί χθες.
Ο λόγος που έχει λάβει αυτό το μέτρο είναι για να στηρίξει τις τιμές για να μην καταρρεύσουν και να καταστραφούν οι αγρότες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό το μέτρο ευνοεί ιδιαίτερα τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ολλανδία. Δυστυχώς δεν ευνοεί την Κύπρο. Το επόμενο βήμα είναι το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου. Είναι το αρμόδιο Σώμα για ν' αποφασίσει αν θα δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες. Εκεί είναι η κρίσιμη συνάντηση η οποία πιθανόν να ευνοήσει τους δικούς μας αγρότες.
Πέρα όμως από αυτό, τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Εμπορίου προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε νέες αγορές για τα προϊόντα τα δικά μας. Χθες είχα μια συνάντηση με εκπροσώπους εταιρείας που εξάγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, θα έρθουν εκπρόσωποι της εταιρείας την επόμενη βδομάδα για να συζητήσουμε και να δούμε ποια προϊόντα μπορούμε να διοχετεύσουμε στις αραβικές χώρες».
Ερωτηθείς αν αναφέρεται στις ποσότητες προϊόντων που προορίζονταν για τη Ρωσία ή γενικότερα, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «εμείς θα επιδιώξουμε να διοχετεύσουμε όλες αυτές τις ποσότητες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλα προϊόντα».
Από πλευράς του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του είπε ότι «χθες είχα επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου Υπουργό Εμπορίου, με τον οποίο συζητήσαμε το θέμα επίσπευσης των διαδικασιών που ακολουθεί η αιγυπτιακή Κυβέρνηση για την εισαγωγή ψαριών από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από την Κύπρο.
Αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες με αποτέλεσμα αυτή η εισαγωγή να μην είναι εφικτή. Έτσι έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της αιγυπτιακής Κυβέρνησης να επισπευσθούν αυτές οι διαδικασίες, έτσι ώστε να εκτελωνίζονται τα φρέσκα ψάρια πολύ πιο σύντομα. Αυτό ευελπιστούμε ότι θα μας ανοίξει την αιγυπτιακή αγορά, στην οποία ξέρουμε ότι υπάρχει ζήτηση ειδικά για προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, και έτσι θα διοχετεύσουμε μέρος των προϊόντων, των ψαριών συγκεκριμένα, τα οποία έχουν πληγεί από το εμπάργκο».
_____________