20/8/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον διορισμό νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον διορισμό
νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Έχουμε βολιδοσκοπηθεί και ενημερωθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόθεση του να διορίσει νέο Ειδικό Σύμβουλο του για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ενημέρωσε και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έχει εκφράσει τη σύμφωνη/θετική γνώμη της Λευκωσίας. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες των Ηνωμένων Εθνών, είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Γενικού Γραμματέα στο τέλος της ημέρας και θα πρέπει να αναμένουμε τη λήψη των τελικών αποφάσεων ίσως περί το τέλος της εβδομάδας οπότε θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.
Ο διορισμός Ειδικού Συμβούλου από μόνος του είναι σημαντικός και είναι ένδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να πούμε ότι ο διορισμός από μόνος του δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Εκείνο που ευελπιστούμε και αναμένουμε μετά και τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία είναι την ενεργότερη εμπλοκή της Τουρκίας στη διαδικασία, έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για αποτελέσματα, αναμένουμε να δούμε στο επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι όσον αφορά την πορεία του Κυπριακού».
Ερωτηθείς κατά πόσο σε περίπτωση που όλα πάνε καλά υπάρχει το ενδεχόμενο ο νέος Ειδικός Σύμβουλος να παραστεί και στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να γίνει πρώτα ο επίσημος διορισμός και ακολούθως είμαι σίγουρος ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο. Αν δεν είναι στη συνάντηση των δύο ηγετών τότε σίγουρα μετά τη συνάντηση και πριν τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα είναι στις 21 Σεπτεμβρίου, αναμένουμε ότι θα επισκεφτεί την Κύπρο».