23/8/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22/8/2014



Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22/8/2014


Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες δικαιούχους που διαμένουν σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων και σε Οικόπεδα Αυτοστέγασης.

Με την απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να εγγράψει τις συγκεκριμένες οικιστικές μονάδες στα δικαιούχα πρόσωπα, αφού προηγουμένως τα πρόσωπα αυτά υπογράψουν τη σχετική δήλωση αποδοχής.

Ενέκρινε, επίσης, τον τερματισμό οποιωνδήποτε Αδειών Χρήσης ή Συμβάσεων Μίσθωσης που αφορούν τις εν λόγω οικιστικές μονάδες, είτε έχουν εγγραφεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σύμφωνα με τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμο, είτε δεν έχουν εγγραφεί, ταυτόχρονα με την παραχώρηση των Οικιστικών Μονάδων στα αντίστοιχα δικαιούχα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω εγκρίθηκαν σε συνέχεια Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 18 Φεβρουαρίου 2006, με την οποία αποφασίστηκε η επανέναρξη της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για οικιστικές μονάδες σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων και σε Κυβερνητικά Οικόπεδα Αυτοστέγασης, στις περιπτώσεις που αυτές είναι κτισμένες σε γη που έχει απαλλοτριωθεί ή αποκτήθηκε από το κράτος με φιλικό διακανονισμό ή με συγκατάθεση του προηγούμενου ιδιοκτήτη.

Συνολικά για την Επαρχία Λεμεσού η απόφαση αφορά 17 μονάδες και 21 δικαιούχους. Για την Επαρχία Λευκωσίας 15 μονάδες και 16 δικαιούχους. Για την Επαρχία Αμμοχώστου 19 μονάδες και 21 δικαιούχους. Για την Επαρχία Λάρνακας 5 μονάδες και 6 δικαιούχους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργείου Άμυνας και Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, για προσφορά, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου στους εθνοφρουρούς που έχουν εξασφαλίσει θέσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) σε Κύπρο ή/και Ελλάδα.

Ενέκρινε επίσης τη διάθεση ποσού μέχρι 36.000 ευρώ για την κάλυψη της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος εκπαίδευσης των εθνοφρουρών κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, το οποίο θα προέλθει από εξοικονομήσεις στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και Άμυνας (18.000 ευρώ από κάθε Υπουργείο).

Εκτιμάται ότι, με την υλοποίηση της παραπάνω αναφερόμενης πρότασης του ΑΠΚΥ, διαφαίνονται τα παρακάτω οφέλη:
  1. Για τους εθνοφρουρούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με βάση τα μαθήματα που θα τους αναγνωρισθούν μετά την απόλυσή τους, θα μειωθεί ο πραγματικός χρόνος φοίτησής τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα εισαχθούν και κατά συνέπεια, θα ενταχθούν πιο σύντομα στην αγορά εργασίας.
  2. Θα είναι δυνατόν να δοθούν κίνητρα σε εθνοφρουρούς που υπηρετούν στη γραμμή αντιπαράταξης ή/και σε απομακρυσμένες στρατιωτικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς.
  3. Θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του ελεύθερου χρόνου των εθνοφρουρών, με έμμεσα οφέλη σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, δραστηριοποιούμενοι προς την παραγωγική κατεύθυνση.
  4. Θα εξοικειωθούν οι στρατεύσιμοι στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών/μεθόδων.
  5. Δυνατόν η ακαδημαϊκή εκπαίδευση και τεχνική κατάρτιση των στρατεύσιμων οπλιτών, να αξιοποιηθεί και επ΄ ωφελεία της Εθνικής Φρουράς, για το διάστημα που θα υπηρετούν στις τάξεις της.

Σε πιλοτική βάση, η έναρξη του εν λόγω προγράμματος εκπαίδευσης των εθνοφρουρών θα είναι δυνατή από τον Ιανουάριο του 2015 (εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015). Στην πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος θα συμμετέχουν μέχρι 120 εθνοφρουροί που θα επιλεχθούν από το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το ΑΠΚΥ και οι οποίοι υπηρετούν στη γραμμή αντιπαράταξης ή/και σε απομακρυσμένες στρατιωτικές Μονάδες της Εθνικής Φρουράς και με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.
Η πλήρης εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος μπορεί να είναι δυνατή από το Σεπτέμβριο του 2015, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη Στρατηγική Ανάπτυξη Ναυτικού Τουρισμού – Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Μεταβίβαση της Μαρίνας Αγίας Νάπας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την περαιτέρω προώθηση του έργου για ανάπτυξη της μαρίνας Αγίας Νάπας και να χαρακτηρίσει το έργο ως έργο σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενδιαιτήματα.

Το έργο χωροθετείται εξ’ ολοκλήρου εντός περιοχής του Δικτύου Natura 2000 και ως εκ τούτου για να μπορέσει να προωθηθεί, σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως έργο σημαντικού δημοσίου συμφέροντος.

Η συγκεκριμένη περιοχή για την ανάπτυξη της μαρίνας Αγίας Νάπας επιλέγηκε το 2001 μετά την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, πολύ πριν την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο Natura 2000.

Από την υλοποίηση του έργου θα προκύψουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, κατά την παρούσα περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

________________