31/7/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία Δημάρχων, Κοινοταρχών και Σωματείων της επαρχίας Κερύνειας


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία Δημάρχων, Κοινοταρχών και Σωματείων της επαρχίας Κερύνειας.Τη συνάντηση απασχόλησαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα μέλη της αντιπροσωπείας επέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ψήφισμα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου είπε: «Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντασσόταν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι κατεχόμενοι Δήμοι της επαρχίας Κερύνειας, τα προσφυγικά Σωματεία της Λαπήθου και του Καραβά, η Ένωση Κοινοτήτων επαρχίας Κερύνειας και ο Όμιλος Γυναικών επαρχίας Κερύνειας, για να τιμήσουν τους νεκρούς της εισβολής και να προβληματιστούμε για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής και για τα προβλήματα που δημιούργησε.
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο ήταν πολύ εποικοδομητική και μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Υπήρξε έντονος προβληματισμός και παράθεση γεγονότων για τη σκλήρυνση της τουρκικής πλευράς πάνω σε θέσεις που καταδεικνύουν την πρόθεση της να παγιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής.
Ο Πρόεδρος, μαζί με τους συνεργάτες του, εργάζεται σκληρά για να αποφευχθεί αυτό και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα δώσουν προοπτική ελπίδας ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο έλος. Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολη η πορεία.
Ανταλλάξαμε απόψεις και για τα θέματα που αφορούν τις κατεχόμενες περιουσίες και την πώληση τους από συμπατριώτες μας, καθώς και για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλα αυτά είναι θέματα υψίστης σημασίας και μέσα από τον διάλογο αυτό βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας για να τροχοδρομηθούν λύσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα».
Πρόσθεσε ότι μεταξύ των εισηγήσεων που έθεσαν υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η πρόθεση που υπάρχει από απόδημους να βοηθήσουν δυσπραγούντες συμπολίτες μας, έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πωλήσουν περιουσίες τους στα κατεχόμενα.
Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Γιαλούσας κ. Παναγιώτης Χατζηπαντελής δήλωσε: «Ο Πρόεδρος προέβη σε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για την πορεία του Κυπριακού και εμείς από πλευράς μας εκφράσαμε στον Πρόεδρο τη στήριξη και τη συμπαράσταση μας στις ενέργειες του.
Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το τι έχουμε ακούσει μέχρι τώρα από τον Πρόεδρο, για το πώς ο ίδιος χειρίζεται το όλο θέμα, και για αυτό τον λόγο τον ευχαριστήσαμε εκ μέρους των Κοινοταρχών της Καρπασίας, αλλά και του κόσμου της Καρπασίας για τη στάση του αυτή».
Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία έχει επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «υπόμνημα, το οποίο μιλά ξεκάθαρα για τη θέση των Καρπασιτών όσον αφορά την πιθανή λύση του Κυπριακού, για το τι εμείς νοιώθουμε ότι θα πρέπει να γίνει για την Καρπασία».