23/7/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας
στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού
και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου:

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση, αλλά και για τη χαρά που μου δίνετε, να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου.

Ανέκαθεν τα Επιμελητήρια αποτελούσαν έναν αξιόπιστο συνεργάτη και στρατηγικό σύμμαχο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις του τόπου. Eιδικά σήμερα όμως, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, η συμβολή σας στη διαμόρφωση πολιτικής για ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ανάκαμψη της οικονομίας, καθίσταται άκρως απαραίτητη για την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που επιχειρείται στη χώρα μας.

Η ανάγκη αναδιάρθρωσης του οικονομικού μας μοντέλου, σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, επιβάλλουν όπως οι κυπριακές επιχειρήσεις δώσουν τον δικό τους αγώνα για να εκσυγχρονιστούν, να επιβιώσουν και να καταστούν ανταγωνιστικές. Η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ζήτηση και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αποτελούν μερικούς από τους ανασταλτικούς παράγοντες στην καθολική προσπάθεια για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της, σε συνεργασία πάντα με τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο, καταβάλλει προσπάθειες, προς όλες τις κατευθύνσεις, για άμβλυνση των δυσχερειών που έχουν δημιουργηθεί.

Καταρχάς, προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση του νέου, αναβαθμισμένου, γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας καλείται σήμερα να αναλάβει πρωτοβουλίες για δημιουργία της περιφερειακής συνεργασίας που απαιτείται για τη βέλτιστη και ασφαλέστερη εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής. Με βάση, λοιπόν, τη στρατηγική που έχουμε καταρτίσει, εργαζόμαστε εντατικά για να εμβαθύνουμε ακόμα περαιτέρω τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούμε διαχρονικά με τις γειτονικές μας χώρες, ενώ αυτή τη στιγμή κύρια προτεραιότητά μας είναι η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ENI/KOGAS νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Ταυτόχρονα όμως, και ενώ είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις εναλλακτικές επιλογές, προωθούμε, ως οφείλουμε, και τις διάφορες μεσοπρόθεσμες προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας για επενδύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

Κυρίες και κύριοι,

Για την τόνωση της οικονομίας μας, είναι αναγκαία σήμερα η επιτάχυνση της αξιοποίησης των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση, σε πρώτη φάση, δανείου ύψους €100 εκατομμυρίων. Η εν λόγω χρηματοδότηση αφορά στη λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου που δημιουργήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την παροχή δανείων μέσω των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς της αγοράς.

Επιπλέον, η έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους €952 εκατομμυρίων για την περίοδο 2014-2020, από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης προς όφελος της χώρας.

Ήδη έχει τροχοδρομηθεί η ετοιμασία μιας νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής, που σκοπό έχει να καταστεί το κράτος φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα. Μεταξύ άλλων, αυτή η στρατηγική θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών και ουσιωδών μεταρρυθμίσεων. Απώτερος στόχος, η αντιμετώπιση των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών και η απλοποίηση του υφιστάμενου κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπουν τη σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Έχοντας συνεχίσει και κατά το έτος που μας πέρασε την πολιτική μας για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προχωρήσαμε επίσης με την ετοιμασία των νέων Σχεδίων και Προγραμμάτων χορηγιών που θα λειτουργήσει το Υπουργείο μας στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Σήμερα συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον κατάλογο των προτεινόμενων έργων, με το συνολικό ποσό που αφορά το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να ανέρχεται στα €160 εκατομμύρια περίπου. Μέσω των νέων αυτών Σχεδίων και Προγραμμάτων, στοχεύουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας, στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Επιπρόσθετα συνεχίζουμε, με τη συνεργασία και των επιχειρήσεών μας, τις προσπάθειες διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων τους, κυρίως εφαρμόζοντας μέτρα όπως η συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού και η διοργάνωση εμπορικών αποστολών και επιχειρηματικών φόρουμ σε ξένες αγορές, σημαντικές για την Κύπρο. Είμαι βέβαιος πως οι ενέργειές μας αυτές, αλλά κυρίως οι δικές σας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις, οδήγησαν εν μέρει και στη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε το 2013 στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων κατά περίπου 11%.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Πάφος, που ως επαρχία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και, πιο πρόσφατα, έχει επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, φυσιολογικά αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό παγκόσμιας κλάσης. Διαθέτοντας ήδη σημαντικές υποδομές, όπως τον Διεθνή Αερολιμένα Πάφου και εξαιρετικά γήπεδα γκολφ, η επαρχία σας δικαιούται να καυχιέται για το τουριστικό προϊόν που προσφέρει, αλλά και να διεκδικεί ακόμα περισσότερα.

Αυτή σας διαβεβαιώνω είναι και η δική μας επιδίωξη και προς τούτο χαιρετίζω και την πρόσφατη εξαγγελία του Δημάρχου Πάφου για ανάληψη πρωτοβουλίας με σκοπό την ανάπτυξη της μαρίνας. Ως γνωστόν, η ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, αποτελεί για την Κυβέρνηση στρατηγικό στόχο. Ευελπιστώ, λοιπόν, πως είτε θα ευοδωθούν οι όποιες προσπάθειες επίλυσης των διαφορών των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών είτε θα έχουμε σύντομα την απόφαση του δικαστηρίου για τη μαρίνα της Πάφου. Τούτο έχω ζητήσει άλλωστε και με επιστολή που απέστειλα την περασμένη εβδομάδα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία του απευθύνω έκκληση, εάν είναι δυνατό, να ζητήσει από το Δικαστήριο την επίσπευση της εκδίκασης των σχετικών Αναθεωρητικών Εφέσεων. Με τον τρόπο αυτό, θα προχωρήσει επιτέλους το πολυπόθητο έργο που θα επιφέρει σίγουρα σημαντικότατα οφέλη για την Πάφο αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη.

Ο τουρισμός μας, άλλωστε, έχει αποδείξει ήδη ότι αποτελεί πραγματικό στυλοβάτη της οικονομίας μας, με τα μηνύματα που λαμβάνουμε να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Για τον Ιούνιο είχαμε αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 11% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ η συνολική αύξηση για τους πρώτους έξι μήνες του 2014 ανέρχεται στο 6%. Παράλληλα, βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, καταγράφηκε μέχρι τον Απρίλιο και σημαντική αύξηση στα έσοδα της τάξης του 6,7%.

Φαίνεται πως οι προσπάθειές μας για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Ενδεικτικό τούτου, αλλά και σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας μας, η μεγάλη επένδυση που έχει ανακοινωθεί πρόσφατα για αναπτύξεις στην Καλαβασό, στην επαρχία Λάρνακας. Ανάλογες επενδύσεις θα θέλαμε να δούμε επίσης στην Πάφο και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Επιπλέον για την επαρχία σας, να σημειώσω ότι στηρίζουμε έμπρακτα τις αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το εξαιρετικό Paphos Aphrodite Festival, και προωθούμε σημαντικά έργα τουριστικής υποδομής. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι θα δημιουργηθούν στην Πάφο ακόμα επτά νέα γήπεδα γκολφ, τα οποία σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα θα καθιερώσουν την Κύπρο και την επαρχία σας ως έναν παγκοσμίου φήμης τουριστικό προορισμό για γκολφ. Επίσης, αναβαθμίζεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και ο καταδυτικός τουρισμός της Πάφου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα δημιουργίας τεχνητών υφάλων στην επαρχία σας, η προ δύο μηνών πόντιση αλιευτικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή των Μουλιών, στη Γεροσκήπου.

Ολοκληρώνω την αναφορά μου στον τουρισμό, με λίγα μόνο λόγια για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλουμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και άμβλυνση της εποχικότητας. Αναμφίβολα πρόκειται για ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Πάφο, όπως και για τις υπόλοιπες των τουριστικών μας επαρχιών. Ως φορείς επαρχίας που διαθέτει διεθνή αερολιμένα, γνωρίζετε καλά πως βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της εποχικότητας αποτελεί η αύξηση της προσβασιμότητας, κυρίως μέσω της αύξησης των πτήσεων εκτός περιόδου αιχμής. Να είστε βέβαιοι πως Κυβέρνηση και ΚΟΤ, ενεργούμε με γνώμονα ακριβώς τις πιο πάνω παραμέτρους, επιδιώκοντας στοχευμένα την περαιτέρω διεύρυνση των συνεργασιών που συνεχώς επιτυγχάνουμε με αεροπορικές εταιρείες και μεγάλους πράκτορες ταξιδίων.

Κυρίες και κύριοι,

Πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον δημόσιο τομέα, σημαντικότατος είναι και ο ρόλος που καλείστε να διαδραματίσετε εσείς, οι φορείς και οι εκπρόσωποι του εμποροβιομηχανικού μας κόσμου. Χωρίς τη δική σας συνεργασία και συμβολή, η όποια πρωτοβουλία μας δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα. Σε αυτή την προσπάθεια, οφείλουμε ως θεσμικοί παράγοντες, Κυβέρνηση και Επιμελητήρια, να ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Κλείνοντας λοιπόν, δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα μέλη του ΕΒΕ Πάφου για το έργο που επιτελείτε, για το καλό της επαρχίας σας αλλά και της Κύπρου μας γενικότερα. Να είστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας, στηρίζουμε τις προσπάθειές σας και θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να ακούμε τις εισηγήσεις σας και να επιλύουμε μαζί τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζετε.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής σας Γενικής Συνέλευσης».