29/7/14

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κ. Δ. Κουτσούμπα

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
με τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κ. Δ. Κουτσούμπα


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκου Κενεβέζου.

Ο κ. Κουτσούμπας αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: “ Όσο συνεχίζεται η τούρκικη αδιαλλαξία και επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται πιο φανερό σε όλους ότι, ούτε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το περίφημο κοινοτικό κεκτημένο βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενώ από την άλλη μεριά, η συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτή είναι η αντίληψη του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και βεβαίως θέλουμε να τονίσουμε ότι, το Κυπριακό ήταν, και εξακολουθεί να παραμένει, διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άμεσα, θα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, θα πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων για να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους.

Το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη, με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θεωρεί φυσική την εξέλιξη που έχει υπάρξει τώρα με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και αν συμφωνεί με αυτήν την διαδικασία, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Δεν καταλάβατε τη δήλωσή μου. Η διαδικασία γίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι, υπάρχουν ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα από τα οποία κανείς δεν πρέπει να αφαιρείται ή να ξεχνά. Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υδρογονάνθρακες, και οι έντονοι ανταγωνισμοί στην περιοχή, είναι η πολιτική του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και οι μεγάλες αντιθέσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μεσογείου και βεβαίως αφορούν και την Κύπρο. Να μείνουμε στη δήλωση αυτή, διότι έτσι πρέπει να προβληθεί σωστά το κυπριακό πρόβλημα και στην Ελλάδα και διεθνώς, για να έχουμε επιτέλους κάποια αποτελέσματα σε μια πορεία.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι για 40 χρόνια με αυτή τη στρατηγική πορευόταν ο κυπριακός ελληνισμός, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ως θέμα εισβολής κατοχής και δεν είδαμε λύση. Και ότι κανείς δεν πίεσε την Τουρκία και ποιος θα την πιέσει τώρα, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Γι’ αυτό θα πρέπει να λάβετε και να λάβουν όλοι πολύ σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

----------------------