28/7/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου σε Ενημερωτικό Σεμινάριο για τη Νέα Γενική Εκτίμηση Ακινήτων



Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
σε Ενημερωτικό Σεμινάριο για τη Νέα Γενική Εκτίμηση Ακινήτων


Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου,
Κύριε Αναπληρωτή Διευθυντή Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας,
Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο σημερινό σεμινάριο, που διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και ο Σύνδεσμος Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου, με στόχο τη δική σας ευρύτερη ενημέρωση όσον αφορά τη Νέα Γενική Εκτίμηση Ακινήτων σε τιμές 1.1.2013.

Είναι σε όλους γνωστό, ότι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έχει πλέον ολοκληρώσει επιτυχώς τη Νέα Γενική Εκτίμηση σε τιμές 1.1.2013.  Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό αλλά, ταυτόχρονα, μεγαλεπήβολο έργο, ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο ολοκληρώσαμε μέσα στα χρονικά πλαίσια και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα. Έχω τονίσει, επανειλημμένα, ότι προσπάθειες για υλοποίηση ενός τέτοιου έργου έγιναν και στο παρελθόν, δυστυχώς, όμως, χωρίς επιτυχία και με προϋποθέσεις υλοποίησης ψηλά κόστη για το Κράτος και τεράστιο χρόνο ολοκλήρωσης.

Πετύχαμε όπως το έργο αυτό, ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και σε επίπεδο Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.  Είναι φανερό ότι το όλο εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, ένεκα των πολλαπλών μνημονιακών και ταυτόχρονα δεσμευτικών υποχρεώσεων  που έχει το Τμήμα, το οποίο αξίζει να αναφέρω ότι εργάστηκε πολύ σκληρά και αδιάκοπα για να φέρει το όλο έργο εις πέρας.

Η Νέα Γενική Εκτίμηση σε τιμές 1.1.2013, αποτελεί έργο σταθμό για το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και σίγουρα πρότυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά υλοποίηση αυτόματης μαζικής εκτίμησης με την χρήση τεχνολογίας. Έχουν εκτιμηθεί πέραν του 1,1 εκατομμυρίων τεμαχίων γης, μαζί με σχεδόν 500 χιλιάδες κτήρια και μονάδες και το έργο συμπεριλαμβάνει τρία βασικά στάδια:

·         Πρώτον, τη συλλογή εκτιμητικών χαρακτηριστικών των ακινήτων σε παγκύπρια βάση, με επί τόπου επιθεωρήσεις ακινήτων και χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, επεξεργασία δορυφορικών εικόνων και άλλων γεωγραφικών δεδομένων και πλήρη αξιοποίηση του ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφοριών Γης.
·         Δεύτερον, τη διενέργεια αναλύσεων τιμών με βάση συγκριτικές πωλήσεις, κόστη κατασκευής και άλλα στοιχεία, κατά ή περί την 01.01.2013, σε κάθε γεωγραφική περιοχή, κατά πολεοδομική ζώνη και είδος ακινήτου. Επίσης, αναπροσαρμογές έγιναν και για τα επί μέρους χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, τόσο για τη γη, όσο και για τα κτήρια.
·         Τρίτον, τη διενέργεια μαζικής μηχανογραφημένης εκτίμησης, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και με τη στήριξη εξειδικευμένων λογισμικών, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων ελέγχων ποιότητας για διασφάλιση της εγκυρότητας των τιμών.

Στόχος του σημερινού σεμιναρίου είναι η δική σας λεπτομερής ενημέρωση για όλες τις αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, τη διαδικασία συλλογής δεδομένων, τη μεθοδολογία ετοιμασίας της Νέας Γενικής Εκτίμησης, το σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας μέσα από αξιοποίηση εξειδικευμένων λογισμικών στο Σύστημα Πληροφοριών Γης του Τμήματος, καθώς και τις γενικότερες αρχές των μαζικών αυτοματοποιημένων εκτιμήσεων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο στόχος για μια νέα, επικαιροποιημένη βάση τιμών έχει επιτευχθεί.  Παράλληλα, πιστεύουμε ότι ο στόχος για μια ενιαία και ομοιόμορφη εκτίμηση, στις περιπτώσεις ακινήτων με παρόμοια φυσικά και νομικά χαρακτηριστικά, έχει επίσης επιτευχθεί. Οι νέες αξίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως βάση υπολογισμού όλων των σχετικών φορολογιών σε σχέση με την ακίνητη ιδιοκτησία από το 2015 και μετά. Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι σε συνεργασία με εξωτερικό συμβουλευτικό οίκο, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση μαζί μας, ετοιμάζει μελέτη ενοποίησης των σχετικών φορολογιών, κάτι το οποίο και εσείς ως Σύνδεσμος, έχετε ήδη εισηγηθεί.

Τελειώνοντας, δεν θα διστάσω να αναφέρω ότι σε τέτοιου μεγάλου μεγέθους έργα όπως αυτό, σίγουρα υπάρχει και το αναμενόμενο ποσοστό λαθών ή παραλείψεων, τα οποία μπορεί να οφείλονται, τόσο στον ανθρώπινο παράγοντα, όσο και σε λανθασμένα δεδομένα ή ενημέρωση.  Τονίζω όμως εδώ, ότι ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα, ούτως ώστε αυτό το ποσοστό να είναι περιορισμένο και εντός των επιτρεπτών ορίων. Παράλληλα, έχουμε θέσει σε ισχύ όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς διόρθωσης, όπως το δικαίωμα ένστασης εντός έξι μηνών, καθώς και τη διόρθωση λάθους σε περίπτωση λανθασμένων δεδομένων ή χαρακτηριστικών ακινήτων, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.

Αγαπητοί Φίλοι,

Πιστεύω ότι η στενή και εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στο Κτηματολόγιο και το Σύνδεσμο σας είναι δεδομένη, τόσο σε όλο το φάσμα της Νέας Γενικής Εκτίμησης, όσο και γενικότερα.  Αναμένω ότι τόσο εσείς, όσο και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, θα ενισχύσετε με όλες σας τις δυνάμεις αυτήν τη συνεργασία, με στόχο πάντα την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους πολίτες, τους οποίους όλοι καλούμαστε να υπηρετούμε.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού σεμιναρίου.

________________