28/7/14

Χαιρετισμός του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη



Χαιρετισμός του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή λήξης των αγώνων Βeach Volleyball U21 World Championship, Κυριακή 27 Ιουλίου, 2014, Λάρνακα




Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι εδώ μαζί σας απόψε, μαζί με τη μεγάλη οικογένεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και ευχαριστώ το Δήμο Λάρνακας και την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ) για την πρόσκληση στη σημερινή Τελετή Λήξης των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος – Beach Volley U21, 2014
Καλωσορίζω στην πατρίδα μας όλους τους ξένους αθλητές και αθλήτριες, καθώς και τους αξιωματούχους και συνοδούς των ξένων αποστολών και  ευχαριστώ τη Διεθνή Ομοσπονδία για την ανάθεση στην Κύπρο της κορυφαίας αυτής αθλητικής διοργάνωσης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση Beach Volley που γίνεται στην Κύπρο και μια από τις μεγαλύτερες σε όλα τα αθλήματα. Σημειώνω με χαρά ότι το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η αγάπη του οποίου για τη θάλασσα της Λάρνακας, γι’ αυτήν εδώ τη γωνιά της Κύπρου, αλλά και για τα θαλάσσια αθλήματα, είναι σε όλους πολύ γνωστή.  
Γνωρίζοντας τις ικανότητες και δυνατότητες των ανθρώπων του Δήμου Λάρνακας και της ΚΟΠΕ, καθώς και την προηγούμενη επιτυχημένη διοργάνωση αυτής της μεγάλης συνάντησης, είμαι βέβαιος πως και αυτή τη φορά, ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες του αγώνα και πέρα από την άρτια διοργάνωση, μπόρεσαν και έδειξαν, αλλά και πρόσφεραν στους φιλοξενούμενούς μας τη ζεστή κυπριακή φιλοξενία.
Βέβαια, η νίκη είναι ένας από τους στόχους κάθε αθλητή, όχι όμως ο μοναδικός. Ως απόγονοι αυτών που εμπνεύσθηκαν και καθιέρωσαν τον Ολυμπισμό και διέδωσαν ανά την Υφήλιο το Ολυμπιακό Πνεύμα, με το κλασσικό και διαχρονικό «...ου το νικάν αλλά το εύ αγωνίζεσθαι», θεωρούμε πως πάνω από όλα πρέπει να είναι η συμμετοχή και η άθληση.
Προσωπικά, πιστεύω ακράδαντα στις ευεργετικές, για την κοινωνία και τους νέους, ιδιότητες του αθλητισμού. Η ενασχόληση με την πετοσφαίριση και τον αθλητισμό, γενικότερα, ως υγιής και δημιουργική απασχόληση, μπορεί να λειτουργήσει σαν όπλο και εργαλείο για την ανάπτυξη κοινωνικών και ψυχικών αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, ενάντια στην εγκληματικότητα, στο ρατσισμό, στην αποξένωση και γενικότερα στην κρίση θεσμών, αξιών και σχέσεων που απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας. Ο αθλητισμός, με τις υπέρτατες αξίες που πρεσβεύει, αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά και αποτελεσματικά αντίδοτα κατά της νεανικής παραβατικότητας και κάθε μορφής αντικοινωνική συμπεριφορά.
Η Λάρνακα, μετά από τη διοργάνωση και φιλοξενία για δεύτερη φόρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πετοσφαίρισης - Beach Volley, καθιερώνεται πλέον στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και δικαιολογημένα προσβλέπει σε ακόμα μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις. Αξίζουν γι’ αυτό, θερμά συγχαρητήρια στον Δήμο της Λάρνακας και στον προοδευτικό δήμαρχό της. Σε στενή συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, πρόσφεραν τις υποδομές που απαιτούνται για την  εξασφάλιση υψηλού επιπέδου συνθηκών για όλους τους συμμετέχοντες.
Δεν παραβλέπω το γεγονός ότι εξυπηρετήθηκαν περισσότερα από 2,500 άτομα, μεταξύ αυτών επιτετραμμένοι, διαιτητές, προσωπικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας FIVB, δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων και φυσικά οι 72 ομάδες, από 40 χώρες προερχόμενες από πέντε ηπείρους.
Θέλω την ίδια ώρα, να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου και στους 300 τόσους εθελοντές που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη και την ψυχή των αγώνων και να τονίσω πως χωρίς την σημαντική συμβολή τους η σπουδαία αυτή διοργάνωση ίσως να ήταν και αδύνατη.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ ακόμη μια φορά την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και την Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, και ιδιαιτέρως τον Δήμο Λάρνακας για την ανάληψη της διοργάνωσης και να ευχηθώ ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο άθλημα της πετοσφαίρισης.