24/7/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στη συνέντευξη Τύπου για το Διεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ 2014»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στη συνέντευξη Τύπου για το Διεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ 2014»


Το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, ένας θεσμός ο οποίος έχει ήδη διανύσει δύο δεκαετίες ζωής, θα πραγματοποιηθεί φέτος μεταξύ 3 ης Σεπτεμβρίου και 8ης Οκτωβρίου. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και στα ΚΥΠΡΙΑ 2014, θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικές προτάσεις από τον χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, οι οποίες θα παρουσιαστούν στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στην επαρχία Αμμοχώστου. Το Φεστιβάλ διατηρεί και φέτος τους κύριους άξονες πολιτικής του. Παρέχει την ευκαιρία στους Κύπριους δημιουργούς για παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, ενώ φιλοξενεί και αντίστοιχες εκδηλώσεις από το εξωτερικό. Συνεπώς, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό για παρακολούθηση επιλεγμένων καλλιτεχνικών παραστάσεων, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά αποφασίστηκε όπως το Φεστιβάλ διέπεται από ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, το οποίο για φέτος συνοψίζεται στη ρήση του Ρεμπώ «Εγώ είναι ο άλλος», που προσδιορίζει την αυτογνωσία σαν ένα ταξίδι «στην ξενότητα του άλλου» και του αποξενωμένου εαυτού μας, με πυξίδα μία «ηθική του σεβασμού για το ασυμβίβαστο».

Μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κύριο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2014 ήταν να διατηρήσει τους θεσμούς που καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, τόσο τους δικούς του όσο και των επιχορηγούμενων πολιτιστικών οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, παρά τον μειωμένο προϋπολογισμό του Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, έγινε προσπάθεια για ουσιαστική αναβάθμισή του. Για δεύτερη συνεχή χρονιά διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής για το Φεστιβάλ. Χωρίς να απολέσει το Φεστιβάλ τον διεθνή του χαρακτήρα, δόθηκε μεγάλη έμφαση σε κυπριακές παράγωγες, με στόχο τη στήριξη και οικονομική ενίσχυση των Κυπρίων παραγωγών και ανθρώπων του πολιτισμού. Παρά το γεγονός ότι οι παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν θα είναι υψηλής ποιότητας και αισθητικής, αποφασίστηκε όπως και φέτος τα εισιτήρια εισόδου παραμείνουν στις ίδιες χαμηλές τιμές όπως και πέρσι (€10 και €5).  

Η παραμυθία των ανθρώπων μέσα από την Τέχνη αποδεικνύεται διαχρονικά ως πολύ αποτελεσματική, γι’ αυτό και θεσμοί όπως αυτός των ΚΥΠΡΙΩΝ αποτελούν σημαντική διέξοδο από την καθημερινότητα . Ταυτόχρονα, τα ΚΥΠΡΙΑ μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα πολιτιστικής ανάπτυξης. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν την προσφορά του πολιτιστικού προϊόντος και θα ανταποκριθούν σε αυτήν, όπως ανταποκρίνονται και σε άλλες παρόμοιες ευκαιρίες.  

Όπως κάθε σοβαρός καλλιτεχνικός θεσμός, το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ βασίζεται στο έργο πολλών επιμέρους παραγόντων, καλλιτεχνικών και άλλων συντελεστών, τους οποίους συγχαίρω θερμά. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλο Παρασκευά, τις Ανώτερες Μορφωτικούς Λειτουργούς κυρίες Νάντια Στυλιανού και Έλενα Χριστοδουλίδου, και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2014 κ. Άντη Παρτζίλη, οι οποίοι, από το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ξεχώρισαν τις πλέον κατάλληλες. Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσφορά τους, γνωρίζοντας ότι το έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας δεν είναι εύκολο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας και να σημειώσω ότι προσδοκούμε πάντοτε και τη δική σας συνεργασία για την επίτευξη των στόχων μας στον τομέα του Πολιτισμού.

____________