16/7/14

Οι υποψήφιοι βαθμοφόροι της 2014Β΄ ΕΣΣΟ παρακάθισαν σήμερα σε εξετάσεις

Οι υποψήφιοι βαθμοφόροι της 2014Β΄ ΕΣΣΟ
παρακάθισαν σήμερα σε εξετάσεις


Διεξήχθη σήμερα, στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπάκυριακου» στην Αθαλάσσα, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, η έναρξη της διαδικασίας των γραπτών εξετάσεων για επιλογή των εφέδρων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών (δοκίμων εφέδρων αξιωματικών, λοχιών και δεκανέων) της 2014Β΄ ΕΣΣΟ, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του θέματος της έκθεσης ιδεών.

Παρόντες στη διαδικασία ήταν επίσης, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο Βουλευτής κ. Φύτος Κωνσταντίνου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι 1002 υποψήφιοι βαθμοφόροι που είχαν επιτύχει στην αθλητική δοκιμασία παρακάθισαν στη γραπτή εξέταση η οποία περιλάμβανε έκθεση ιδεών και δύο δοκίμια νοημοσύνης (λογικής σκέψης και μη λεκτικής σκέψης) διεκδικώντας 753 θέσεις εφέδρων αξιωματικών και υπαξιωματικών (153 θέσεις υποψήφιων εφέδρων αξιωματικών, 360 θέσεις λοχίων και 240 θέσεις δεκανέων).

Οι εξετάσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Βεργίνας στη Λάρνακα, στο Λύκειο Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην Πάφο και στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» στην Αθαλάσσα, άρχισαν σήμερα η ώρα 8 π.μ. και ολοκληρώθηκαν η ώρα 1 μ.μ.

Στις δηλώσεις του, μετά την έναρξη της διαδικασίας των γραπτών εξετάσεων, ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία κλήρωσης των γραπτών δοκιμίων για τις εξετάσεις των υποψηφίων βαθμοφόρων. Θέλω να διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι η διαδικασία διόρθωσης των γραπτών που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πλήρως αδιάβλητη. Καμιά παρέμβαση και από κανένα δεν μπορεί να γίνει. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα παραδοθούν από τον ίδιο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Υπουργείο Άμυνας την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο βουλευτής κ. Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι παρακολούθησε, εκ μέρους της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, τη διαδικασία επιλογής των θεμάτων για τις εξετάσεις των βαθμοφόρων της Εθνικής Φρουράς. «Διαπιστώνω για ακόμη μια φορά ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη όπως και οι εξετάσεις. Και ας μην ξεχνούμε ότι η διαδικασία αυτή είναι πανομοιότυπη με τις προεισαγωγικές εξετάσεις. Κανένας δεν έχει αμφισβητήσει αυτές τις εξετάσεις τόσο μάλλον και τη διαδικασία των εξετάσεων που λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι βαθμοφόροι της Εθνικής Φρουράς», είπε ο κ. Βουλευτής.

Οι εξετάσεις διεξάγονται με βάση την εφαρμοζόμενη διαδικασία που ακολουθείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στις εξετάσεις για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Το θέμα της έκθεσης που κληρώθηκε σήμερα το πρωί καλούσε τους υποψηφίους να αρθρογραφήσουν για το φαινόμενο της φυγοστρατίας, προτείνοντας, κατά την άποψή τους, τους λόγους οι οποίοι οδηγούν τους νέους στη φυγοστρατία αλλά και να εισηγηθούν συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η πολιτεία με στόχο τον περιορισμό ή την καταστολή του φαινομένου.

_______________