5/6/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση της Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, από την Επίτροπο για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου της για το έτος 2013.

Επιδίδοντας την Έκθεση της η κα Κουρσουμπά είπε: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και αίσθημα μεγάλης ευθύνης που σας παραδίδω σήμερα την Ετήσια Έκθεση μου για το 2013. Είναι η 6η Ετήσια Έκθεση του θεσμού που εκπροσωπώ και η οποία παρουσιάζει τις δράσεις και τις επισημάνσεις μου για το 2013.
Εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το έργο που έχει επιτελεστεί από ένα πολύ μικρό αριθμό συνεργατών μου στο Γραφείο με πλήρη σεβασμό σε αυτά που έχετε ζητήσει εσείς στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής περισυλλογής και το έργο που με πολύ μεράκι οι συνεργάτες μου – και τους ευχαριστώ – έχουν επιτελέσει.
Θέλω να επισημάνω ότι μεγάλη ικανοποίηση για μας είναι ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετωπίζει τον θεσμό με εκτίμηση ως πράγματι ο θεσμός που διασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού.
Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω και να επισημάνω ότι επί δικής σας διακυβέρνησης έχει επαυξηθεί η συνεργασία του θεσμού με την Κυβέρνηση, εσάς προεξάρχοντος που έχετε στηρίξει το θεσμό. Και έχετε πει ότι τα θέματα που αφορούν τα παιδιά είναι μέσα στις ύψιστες προτεραιότητες σας και αυτό έχει ενδυναμώσει τον θεσμό και στον τρόπο που εργάζεται και στην εκτίμηση που έχει στην κοινωνία και στον τρόπο που οι Υπουργοί τον αντιμετωπίζουν.
Υπήρξε και τη χρονιά που πέρασε πάρα πολλή συνεργασία, παρά το ότι οι παρεμβάσεις μου ήταν πολλές φορές καυστικές για τους Υπουργούς. Κατά κύριο λόγο με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς την οποία στάλθηκε πληθώρα παρεμβάσεων και εκθέσεων και με καυστικές επισημάνσεις πολλές φορές, και αντιμετωπίστηκαν με μια διάθεση να λύσουμε προβλήματα προς όφελος των παιδιών. Είχαμε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για νομοθεσίες που αφορούν παιδιά και ιδιαίτερα θα αναφέρω τη νομοθεσία για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις.
Έχουμε ολοκληρώσει όπως εσείς έχετε ζητήσει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τη δικαιοσύνη ανηλίκων. Είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στην Κύπρο. Είχα επισημάνει με ικανοποίηση πέρσι ότι ήταν στις προτεραιότητες της διακυβέρνησής σας και με έχετε διαβεβαιώσει πολλές φορές εσείς ότι θα το προωθήσετε και σήμερα έφτασε στο Γραφείο σας εκείνο που είναι αποτέλεσμα δύο χρόνων δουλειάς.
Είχαμε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για όλα τα θέματα που αφορούν ζητήματα υγείας και ιδιαίτερα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα που δεν έχει αγγίξει κανείς όλα αυτά τα χρόνια, το θέμα της ουσιοεξάρτησης παιδιών και τι πρέπει να κάνουμε επιτέλους για να βοηθήσουμε τα παιδιά στον τομέα αυτό.
Είχαμε επίσης πολλή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο πάλι γίνονται πολλές παρεμβάσεις, αλλά κάνουμε και προγράμματα μαζί για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
Δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν αντιστάσεις δυστυχώς, υπάρχουν εισηγήσεις μου που δεν μπορούν επί του παρόντος να εφαρμοστούν, λόγω των μέτρων οικονομικής περισυλλογής, όμως, υπάρχουν και θέματα που έχουν να κάνουν με νοοτροπίες και κουλτούρες και που θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε ένα κοινό στόχο για να τα πατάξουμε αυτά. Και πιστεύω σε αυτό που λέτε κ. Πρόεδρε για να αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, πολλά μπορούν να επιτευχθούν και αυτό θα είναι και προς όφελος των παιδιών μας.
Υπάρχουν μεγάλα θέματα που είναι ανοικτά, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, θέμα για το οποίο έχουμε δουλέψει, και εσείς γνωρίζετε ότι είμαι συνεχώς αυτή τη βδομάδα στη Βουλή σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε όλοι για αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο πίεζα από το 2010 όταν είχα αποταθεί στην Υπουργό τότε ότι πρέπει να δουλέψει πολύ η κρατική και η νομική υπηρεσία για να γίνει. Επιτέλους τώρα κατατέθηκε στη Βουλή και ευελπιστούμε και λόγω των δικών σας παραινέσεων την άλλη Πέμπτη να προωθηθεί για ψήφιση.
Επισημαίνω ότι όλοι έχουμε υπόψη μας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τα παιδιά μας τη βιώνουν με το χειρότερο τρόπο και είναι όλων υποχρέωση να δούμε πώς τα παιδιά μας θα επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο και γνωρίζω ότι και εσείς αυτό πιστεύετε.
Σας παραδίδω την Ετήσια Έκθεσή μου κ. Πρόεδρε δεσμευόμενη ότι θα συνεχίζω να εργάζομαι με τον ίδιο ζήλο και εγώ και οι συνεργάτες μου προς όφελος των παιδιών».
Παραλαμβάνοντας την Έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απόλυτη ευαρέσκεια μου, αλλά και τα θερμότατα συγχαρητήρια μου για το έργο σας.
Παρακολουθώ στενά και έχουμε τακτική επικοινωνία για θέματα που αφορούν ενδεχόμενα παραινέσεις, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις σας να γίνονται απόλυτα σεβαστές και χαίρομαι για την άψογη συνεργασία σας με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Υπουργούς.
Παρακολουθώ τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, λόγω νοοτροπίας ή κουλτούρας ή των αντιστάσεων που προβάλλονται ή ακόμη και λόγω γραφειοκρατίας που παρεμβαίνει.
Η αποφασιστικότητα είναι αυτό που θα δώσει έξοδο σε αυτά τα αδιέξοδα. Και η απόφαση μας είναι και ο εγγενή εκσυγχρονισμός της πολιτείας, αλλά την ίδια ώρα και οι οποιεσδήποτε νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορούν να υποβοηθήσουν περαιτέρω το έργο που επιτελείτε.
Ο κάθε Κύπριος πολίτης αν είναι κάτι που έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι επιτέλους υπάρχει ένα άγρυπνο μάτι όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μέσα και από τις συνθήκες της κοινωνίας, άλλες καλές και άλλες με την τάση της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.
Αυτό που ειλικρινά με οδηγεί στο να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου είναι πως μέσα πλέον από αυστηρή τήρηση (του Νόμου), το άγρυπνο μάτι και τις παρεμβάσεις, δημιουργούνται οι προοπτικές και τα πλαίσια στα οποία ο καθένας πλέον θα πρέπει να κινείται έτσι ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και περιβάλλοντα στα οποία να αισθάνονται ασφαλή».
Σημειώνεται ότι η Ετήσια Έκθεση της Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Γραφείου της Επιτρόπου.