5/6/14

Ομιλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε Συνέντευξη Τύπου

Όλοι αναγνωρίζουμε τη σημαντική προσφορά του Εθελοντισμού στον τόπο μας. Ειδικότερα τώρα, που λόγω της οικονομικής κρίσης ο εθελοντισμός αναδεικνύεται η αναδυομένη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και απορροφά τους κραδασμούς των προβλημάτων αυτών.



Γι’ αυτό η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τον θεσμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το Εθελοντικό Κίνημα αλλά και να εφαρμόσουμε εργαλεία τα οποία ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη και ειδικότερα των νέων.

Σε μια περίοδο που το Κράτος έχει περιορισμένες δυνατότητες λόγω της οικονομικής κρίσης, το Εθελοντικό Κίνημα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία έχουν αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι για τη στήριξη των συμπολιτών μας. Για χιλιάδες συμπολίτες μας οι φορείς αυτοί είναι ένα σταθερό χέρι βοήθειας και στήριγμα.

Μια από τις πρώτες ενέργειες του Γραφείου μου ήταν να συντονίσουμε τους φορείς που στηρίζουν με τρόφιμα τους συνανθρώπους μας - Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εκκλησία. Τον Ιούλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκύπρια συγκέντρωση τον φορέων αυτών με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά ακολούθησαν και επαρχιακές συναντήσεις.

Για να είναι η προσφορά αυτή πιο αποτελεσματική και για να μεγιστοποιήσουμε το κάθε ευρώ που δίνεται σε αυτούς τους φορείς αποφασίστηκε η δημιουργία Εντύπων Κοινών Κριτηρίων Αίτησης και Αξιολόγησης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ομοιογένεια στην αξιολόγηση και κοινή βάση κριτηρίων στην έγκριση αυτής της βοήθειας. Σημαντικό ρόλο στο έργο αυτό είχε και ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η συνεισφορά του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη διαμόρφωση των εντύπων ώστε να εφαρμόζεται και ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων ήταν και σημαντική και αναγκαία έτσι ώστε να προστατεύεται η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξη του Δικτύου αυτού.

Για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και για να αποφευχθούν επικαλύψεις, δημιουργήσαμε επίσης Μηχανογραφημένο Σύστημα Ενιαίας Διαχείρισης Παροχής Υποστήριξης. Το σύστημα αυτό θα μας επιτρέπει να έχουμε πιο ακριβή στοιχεία.

Για την εφαρμογή των πιο πάνω θα ακολουθήσουν επαρχιακές ενημερωτικές συναντήσεις και εκπαίδευση των χρηστών του Μηχανογραφημένου Συστήματος Ενιαίας Διαχείρισης Παροχής Υποστήριξης.

Στη διαμόρφωση όλων των πιο πάνω είχαμε επίσης το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού και την εταιρεία S.K.WEBLINE Ltd, και ειδικότερα τον κ. Σάββα Κυριάκου για τη δημιουργία του Μηχανογραφημένου Συστήματος. Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την καλή και στενή συνεργασία που είχαμε, συνεργασία η οποία θα συνεχίσει και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας αυτού του Δικτύου. Ευχαριστίες εκφράζω επίσης προς τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του οποίου η συνεισφορά ήταν πολύ σημαντική.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες της Πολιτείας προς τους φορείς που στηρίζουν με τρόφιμα και άλλα αγαθά τις 13.500 οικογένειες. Το Εθελοντικό Κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της Εκκλησία, τον Ιδιωτικό Τομέα, αλλά κυρίως τους εθελοντές που συμβάλλουν σημαντικά με την προσφορά τους στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνανθρώπων μας.