25/6/14

Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε η ΓΔ ΕΠΣΑ για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία

Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε η ΓΔ ΕΠΣΑ για τα Ευρωπαϊκά
Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία


Η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) διοργάνωσε χθες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών. 

Σκοπός της συνέντευξης Τύπου ήταν η ανακοίνωση της έγκρισης της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καθορίζει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες χρηματοδότησης της Κύπρου για την αξιοποίηση των πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία την περίοδο 2014 – 2020. Πιο συγκεκριμένα θα διατεθούν στην Κύπρο €735,6 εκ. από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής (συμπεριλαμβανομένων των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Συνεργασίας), €132,2 εκ. από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και €40 εκ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου  ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ ΕΠΣΑ κ. Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η έγκριση της ΣΕΣ αποτελεί το πρώτο σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία προγραμματισμού για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων της νέας περιόδου από την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες χρηματοδότησης που περιλαμβάνονται στη ΣΕΣ στοχεύουν στην αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζονται παράλληλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, τα οποία εξειδικεύουν τη ΣΕΣ και ότι δικαιούχοι από τα έργα / σχέδια που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια των Προγραμμάτων αυτών θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως γυναίκες, νέοι και άνεργοι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μεταδόθηκε βιντεογραφημένο μήνυμα του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Πολιτική Συνοχής κ. Johannes Hahn, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εγκρίθηκε ένα ζωτικής σημασίας σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, στόχος του οποίου είναι η επιστροφή της Κύπρου στην πορεία της απασχόλησης και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η ΣΕΣ αντικατοπτρίζει την κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κύπρου να αξιοποιήσουν στο έπακρο την χρηματοδότηση της ΕΕ. Οι επενδύσεις μας πρέπει να είναι στρατηγικές, σύμφωνες με την αναμορφωμένη πολιτική συνοχής, επικεντρωμένες στην πραγματική οικονομία, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην επένδυση στον άνθρωπο. Ωστόσο, ο κύριος σκοπός μας δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η ποιότητα. Κατά τους προσεχείς μήνες θα είμαστε προσηλωμένοι στη διαπραγμάτευση των καταλληλότερων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για επενδύσεις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία κατά την περίοδο 2014-2020.

Η ΣΕΣ παρέχει έναν στρατηγικό προσανατολισμό για τα μελλοντικά Προγράμματα. Η συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, θα βοηθήσει τις κυπριακές Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) να γίνουν πηγές ανάπτυξης, θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας, θα υποστηρίξει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θα συμβάλει στην τήρηση των απαιτήσεων που επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ιδίως στον τομέα του περιβάλλοντος. Η Κύπρος θα επενδύσει σε προτεραιότητες στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της βιομηχανίας γεωργικών τροφίμων, της αστικής ανάπτυξης υποδομών συγκοινωνίας, της υγείας, του περιβάλλοντος και των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ενώ τα οφέλη θα γίνουν αισθητά σε όλους τους πολίτες».

Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Sabine Bourdy εξέφρασε ικανοποίηση που η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες των οποίων η ΣΕΣ έχει εγκριθεί.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Cornelia Grosser δήλωσε ότι η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα επικεντρωθεί στην επιστροφή των ατόμων στην αγορά εργασίας, στη δημιουργία ευκαιριών για νέους, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και στη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.structuralfunds.org.cy

-----------------------