5/6/14

Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ




Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την εφαρμογή των δράσεων της Ομάδας Δράσης για τη Μεσόγειο. Στόχος της εν λόγω Ομάδας είναι η αποτροπή τραγωδιών στη θάλασσα μέσω δράσεων που αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση των συνόρων και την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, η οποία να βασίζεται σε σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης αλλά και στην αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών. Προτεραιότητα, πρόσθεσε, θα πρέπει να δοθεί και στην πάταξη των κυκλωμάτων προώθησης της παράνομης μετανάστευσης καθώς και σε μέτρα για την πρόληψή της. Παράλληλα, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι θα πρέπει εξεταστεί περαιτέρω η σύνδεση μεταξύ της παροχής αναπτυξιακής βοήθειας προς τρίτες χώρες και γενικότερα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με θέματα όπως η προστασία των συνόρων, οι επιστροφές και η συνεργασία για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κύπρου ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να αποτρέπουν τη δημιουργία πόλων έλξης που ενδεχομένως να αυξάνουν αντί να μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας ζωών στη θάλασσα. Οι δράσεις και οι επιχειρήσεις που θα αναληφθούν, υπογράμμισε, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συνεργασία με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, να βασίζονται σε αναλύσεις κινδύνου και να μη δημιουργούν επιπρόσθετο οικονομικό ή διοικητικό βάρος, ιδιαίτερα στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσανάλογες πιέσεις.

Το Συμβούλιο απασχόλησε και το θέμα της μελλοντικής εξέλιξης του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης που έχει ως στόχο τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ΕΕ στον εν λόγω τομέα για την περίοδο 2014-2020. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος με στόχο να υιοθετήσουν στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Ιουνίου 2014.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ασύλου, τονίζοντας ότι η ευθύνη των κρατών μελών και η αλληλεγγύη πρέπει να αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Θεωρούμε, πρόσθεσε, ότι οι ευθύνες των κρατών μελών έχουν επαρκώς καθοριστεί από το κεκτημένο που έχει υιοθετηθεί πρόσφατα. Χωρίς, όμως, τη θέσπιση αποτελεσματικών μηχανισμών αλληλεγγύης, το δίπτυχο ευθύνη-αλληλεγγύη δεν θα λειτουργήσει, υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χάσικος υποστήριξε την ανάγκη όπως η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων αποτελέσει έναν από τους στόχους για την επόμενη πενταετία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χάσικος υπέγραψε τη συμφωνία για το Σχέδιο Στήριξης στον Τομέα του Ασύλου μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ). Εκ μέρους της ΕΥΥΑ υπέγραψε ο Εκτελεστικός Διευθυντής δρ Robert K. Visser. Το Σχέδιο, που θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούλιο 2015, προβλέπει την παροχή πρακτικής βοήθειας από την ΕΥΥΑ προς την Κύπρο σε τομείς προτεραιότητας όπως η εκπαίδευση προσωπικού, η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής αιτητών ασύλου, καθώς και η συλλογή και ανάλυση δεδομένων.
___________________