23/6/14

Ομαδική εκστρατεία για καταπολέμηση της ποντίκας σε Δήμους και Κοινότητες στη βόρεια και ανατολική περιφέρεια της Επαρχίας Λεμεσού

Ομαδική εκστρατεία για καταπολέμηση της ποντίκας σε Δήμους και Κοινότητες στη βόρεια και ανατολική περιφέρεια της Επαρχίας Λεμεσού


Το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σας πληροφορεί ότι το Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014, θα πραγματοποιηθεί ομαδική εκστρατεία καταπολέμησης της ποντίκας στη βόρεια και ανατολική περιφέρεια της Επαρχίας Λεμεσού. Πρόθεση του Τμήματος Γεωργίας είναι να καλυφθούν κύριες χαρουποπεριοχές των ακόλουθων Δήμων / Κοινοτήτων: Ύψωνας, Κάτω Πολεμίδια, Πάνω Πολεμίδια, Λεμεσός (Αγ. Φύλα, Ζακάκι), Παλώδια, Παραμύθα, Σπιτάλι, Φασούλα, Άλασσα, Απαισιά, Κορφή, Λιμνάτης, Γεράσα, Αψιού, Μαθηκολώνη, Μέσα Γειτονιά, Άγιος Αθανάσιος, Γερμασόγεια, Μουταγιάκκα, Άγιος Τύχων, Αρμενοχώρι, Φοινικάρια, Ακρούντα, Παρεκκλησιά, Πύργος, Μονή, Μοναγρούλλι, Πεντάκωμο, Ασγάτα, Πραστείο Κελλακίου, Κελλάκι, Σανίδα και Βάσα Κελακίου. 
Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί υπό την οργάνωση και συντονισμό του Τμήματος Γεωργίας σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τις Τοπικές Αρχές, καθώς και την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ & ΔΑΖ) – Τμήμα Λεμεσού. Στην ομαδική εκστρατεία θα καταβληθεί προσπάθεια για αξιοποίηση του εθελοντισμού που προσφέρεται από τα οργανωμένα μέλη της ΚΟΚ&ΔΑΖ-Τμήμα Λεμεσού, καθώς και από τους κατοίκους των Δήμων και Κοινοτήτων.
Σημεία έναρξης της εκστρατείας θα αποτελέσουν τα Γραφεία των Δημοτικών / Κοινοτικών Συμβουλίων των εμπλεκόμενων Δήμων ή Κοινοτήτων, όπου θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στις 7.00 π.μ.
Ο χώρος κάλυψης θα εποπτεύεται από αρμόδιο προσωπικό του Τμήματος Γεωργίας ή ττης Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας ή των Υγειονομικών Υπηρεσιών, καθώς και από εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών και της ΚΟΚ&ΔΑΖ- Λεμεσού.
Σημειώνεται ότι οι ποσότητες ποντικοδολώματος που θα απαιτηθούν για την εν λόγω εκστρατεία θα παραχωρηθούν από το Τμήμα Γεωργίας. Οι σταθμοί δολώσεως θα κατασκευαστούν και θα παραχωρηθούν για τους σκοπούς της εκστρατείας από το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, ενώ ένα μεγάλος αριθμός σταθμών δολώσεως θα κατασκευαστεί και θα παραχωρηθεί από την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης Άγριας Ζωής – Τμήμα Λεμεσού. Το Τμήμα Γεωργίας θα παραχωρήσει τις αναγκαίες ποσότητες ποντικοδολώματος που θα χρησιμοποιηθούν για την εν λόγω εκστρατεία από το ποντικοδόλωμα που παρασκευάζει το ίδιο το Τμήμα.
Στα σημεία συνάντησης (οικήματα Κοινοτικών Συμβουλίων ή άλλοι προκαθορισμένοι χώροι που θα ανακοινωθούν από τα Κοινοτικά Συμβούλια), οι Επόπτες, που θα τύχουν ανάλογης εκπαίδευσης από το Τμήμα Γεωργίας, θα δώσουν οδηγίες στους εθελοντές για τον τρόπο εγκατάστασης των σταθμών δολώσεως, την τροφοδότηση τους με ποντικοδόλωμα, καθώς και για τους κινδύνους που θα πρέπει να προσεχθούν κατά τη διεκπεραίωση των εργασιών τους. Μετέπειτα, οι Επόπτες θα διαχωρίσουν τους εθελοντές σε συνεργεία και θα τους κατανέμουν τα απαιτούμενα υλικά. Οι εθελοντές μαζί με τους Επόπτες τους θα αναχωρήσουν για τους χώρους κάλυψης, όπου θα τοποθετούν τους σταθμούς δολώσεως πάνω στα χαρουπόδεντρα, σε ύψος περίπου 2 μέτρων και θα τους τροφοδοτούν με δύο σακουλάκια ποντικοδολώματος.
--------------------------------