2/6/14

Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (1 η Ιουνίου)

Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
κας Λήδας Κουρσουμπά για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (1 η Ιουνίου)


Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι – ή καλύτερα θα έπρεπε να είναι – μια μέρα γιορτής και χαράς για όλα τα παιδιά. Μια ευκαιρία να γιορτάσουν, πάνω από όλα, το δικαίωμά τους να είναι παιδιά. Το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν την ανεμελιά της παιδικότητας, σε ένα περιβάλλον που να εγγυάται την προστασία και την ευημερία τους και να διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερη, αρκετά σύνθετη και πολυδιάστατη περίοδος στη ζωή κάθε ανθρώπου. Στην πορεία των δεκαοκτώ χρόνων που αυτή διαρκεί, κάθε παιδί διέρχεται μέσα από διάφορα στάδια, όπου οι ανάγκες, οι ικανότητες και δεξιότητές του   εξελίσσονται και διαφοροποιούνται.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η διεθνής, νομικά δεσμευτική Πράξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θεμελιώνει το δικαίωμα στην παιδικότητα, λαμβάνοντας υπόψη την αναπτυξιακή διάσταση της παιδικής ηλικίας, εισάγει την έννοια των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων του παιδιού. Κατά τον τρόπο αυτό η Σύμβαση προβλέπει διαφοροποίηση στην εφαρμογή των δικαιωμάτων ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας κάθε παιδιού. Στη βάση αυτής   της προοπτικής της Σύμβασης, ο σεβασμός στα κατοχυρωμένα δικαιώματα του παιδιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση του από τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία, όπου η ανάγκη του για προστασία προέχει, στην εφηβική ηλικία, όπου αναμένεται να διαμορφώσει μια αυτόνομη και κριτικά προσανατολισμένη προσωπικότητα.
 
Χωρίς καμιά αμφιβολία, η νομική κατοχύρωση της παιδικής ηλικίας – του δικαιώματος κάθε ατόμου κάτω των δεκαοκτώ να θεωρείται παιδί και να απολαμβάνει τα δικαιώματα του παιδιού - σηματοδοτεί μια τεράστια κατάκτηση της ανθρωπότητας. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε την εξαθλίωση και τις άσχημες συνθήκες μέσα στις οποίες   διαβιούν εκατομμύρια παιδιά σήμερα στον κόσμο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται πολλά ακόμη να γίνουν,   σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παιδικότητά του.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή, πολλά χρειάζεται να γίνουν και στον τόπο μας, σε διάφορους τομείς. Ειδικότερα, στις ιδιαζόντως δύσκολες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στην Κύπρο σήμερα, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, το Κράτος έχει νομική ευθύνη και υποχρέωση να σταθεί αρωγός στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους. Ανάλογη ευθύνη βαραίνει και το σύνολο της κοινωνίας μας αλλά και τον καθένα και την καθεμία από μας ξεχωριστά.

  Όπως επισήμανε ο Νέλσον Μαντέλα, τα παιδιά είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός που διαθέτουμε. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξουμε τον θησαυρό αυτό.

___________