20/5/14

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Σύνοδο παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.


Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν οι ενέργειες που απορρέουν από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 για θέματα άμυνας και ιδιαίτερα η πτυχή που αφορά την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και αγοράς στην ΕΕ.   Οι Αρχηγοί είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Παράλληλα, οι Αρχηγοί ενημερώθηκαν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, ήτοι στο Αφρικανικό Κέρας όπου διεξάγονται η Ναυτική Επιχείρηση (EUNAVFOR ATALANTA) και η Στρατιωτική Αποστολή για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας (EUTM Somalia), στην περιοχή του Σάχελ όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Στρατιωτική Αποστολή για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (EUTM Mali), στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όπου διεξάγεται η Στρατιωτική Επιχείρηση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (EUFOR ALTHEA) και στην περιοχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας όπου πρόσφατα αναλήφθηκε νέα Στρατιωτική Επιχείρηση (EUFOR RCA). Αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η επόμενη Τακτική Σύνοδος σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2014.
___________