20/5/14

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ




Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ που πραγματοποιείται στις 20-21 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.


Σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσανατολισμού αναφορικά με την «Εκπαίδευση πέραν των συνόρων: νέες ευκαιρίες και προκλήσεις», ο   Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεση της Κύπρου, στο πλαίσιο ενθάρρυνσης της διασυνοριακής εκπαίδευσης, να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την προσφορά από τα Δημόσια Πανεπιστήμια προγραμμάτων σπουδών και στην αγγλική γλώσσα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεση της Πολιτείας για ενδυνάμωση του ρόλου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για προσφορά προγραμμάτων εξ αποστάσεως σε φοιτητές από άλλες χώρες.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός σημείωσε ότι η διασφάλιση ποιότητας στο πλαίσιο της Διασυνοριακής Ανώτερης Εκπαίδευσης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την Κύπρο, αφού πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού προσφέρουν προγράμματα δικαιόχρησης μέσω των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου, χωρίς να υπάρχει πλαίσιο για έλεγχο της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν. Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό οι χώρες υποδοχής να έχουν ρόλο και λόγο στην αξιολόγηση των προγραμμάτων διασυνοριακής εκπαίδευσης για εξασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Κατά τη συνάντηση εγκρίθηκαν, επίσης, συμπεράσματα για την αποτελεσματική κατάρτιση των εκπαιδευτικών, στα οποία τονίζεται η σημασία της προσέλκυσης και διατήρησης στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της ΕΕ των καλύτερων εκπαιδευτικών, μέσω της βελτίωσης των διαδικασιών πρόσληψης και μέσω των προγραμμάτων αρχικής και συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και περαιτέρω αξιοποίησης των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

Εγκρίθηκαν, επίσης, συμπεράσματα για την πολυγλωσσία και την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων, καθώς και για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο για την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος των νέων, ο κ. Καδής στην παρέμβασή του ανέφερε: «Η ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος των νέων έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νεολαία μας και ειδικότερα λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει το κατάλληλο «οικοσύστημα» που να ενισχύει το επιχειρηματικό πνεύμα και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, ενδυναμώνοντας την αυτοπεποίθηση των νέων μας».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι για να επιτευχθούν τα πιο πάνω θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά στο πλαίσιο μιας διατομεακής προσέγγισης με τη συμβολή όλων των φορέων της Πολιτείας.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με την επισκόπηση της διαδικασίας του διαρθρωμένου διαλόγου, όπου συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική ενσωμάτωση των νέων καθώς και ψήφισμα σχετικά με πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία. Ενέκρινε, επίσης, συμπεράσματα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των νέων .