29/5/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με την Ένωση Δήμων Κύπρου

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα το μεσημέρι, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευρείας σύσκεψης με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων Κύπρου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Αλέξη Γαλανό, κατά την οποία συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους;

«Οι συναντήσεις με την Ένωση Δήμων είναι πάντα παραγωγικές. Οι Δήμοι, έχουν τα δικά τους σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που εστιάζονται, κυρίως, στα οικονομικά τους.

Να πω ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης της κρατικής χορηγίας παρόλα τα προβλήματα που έχουν. Θα πρέπει (οι Δήμοι) να εστιάσουν την προσπάθειά τους στο πώς νοικοκυρεύουν τα του οίκου τους. Από την άλλη, εκεί και όπου μπορεί να τους βοηθήσει η Κυβέρνηση σε θέματα υποχρεώσεων τους απέναντι στο κράτος, το πράττουμε.

Να προσθέσω πως η Μεικτή Επιτροπή Υπουργείου Εσωτερικών - Ένωσης Δήμων (στην οποία συμμετέχουν και τα Κόμματα), η οποία έχει συσταθεί για την προώθηση της μεταρρύθμισης και τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας επιτέλους στο χέρι τα απαραίτητα εργαλεία που είναι οι Μελέτες των Βρετανών και των Ιταλών Εμπειρογνωμόνων, αλλά και Ελλαδιτών, μπορεί να συνεχίσει το διάλογο, με χρονικό ορίζοντα και στόχο τέλος του χρόνου (2014) να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η Νομοθεσία για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Από πλευράς του, ο κ. Γαλανός δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και δημιουργική συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, με διάφορα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα τους Δήμους, και για τα οποία βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με την Κυβέρνηση, όπως είναι η Μεταρρύθμιση και ο Εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας για να προχωρήσει αυτή η Μεταρρύθμιση. Το χρονοδιάγραμμα, τίθεται για το τέλος του έτους. Υπάρχει η Μελέτη των Βρετανών Εμπειρογνωμόνων και αυτή των Ιταλών Εμπειρογνωμόνων, η οποία, κατά την άποψή μας, είναι συμπληρωματική αυτής των Βρετανών. Και οι δύο μαζί, αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι Δήμοι της Κύπρου είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε Μεταρρύθμιση, ούτως ώστε αυτή (η Μεταρρύθμιση) να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη στους πολίτες. Θα δραστηριοποιηθεί και η Μεικτή Επιτροπή Υπουργείου Εσωτερικών – Ένωσης Δήμων, η οποία θα συναντάται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον Υπουργό και το Επιτελείο του για συζήτηση αυτών των Μεταρρυθμίσεων.

Συζητήσαμε, επίσης, και το θέμα των οικονομικών των Δήμων και τον τρόπο αντιμετώπισής τους».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Ένωση Δήμων Κύπρου είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει θέμα συγχώνευσης ή κατάργησης Δήμων, ο κ. Γαλανός είπε ότι «είναι ανοικτή η Ημερήσια Διάταξη, αλλά, να μη μετατρέπουμε το όλο θέμα σε θέμα αριθμού Δήμων ή συγχωνεύσεων ή κατάργησης (Δήμων). Το ζητούμενο είναι πόσο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί είναι οι Δήμοι και οι υπηρεσίες που προσφέρουν». «Το θέμα», υπογράμμισε, «δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό».