13/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Βάσου Λυσσαρίδη

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Βάσου Λυσσαρίδη


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Ιδρύματος Φημονόη να τελέσω τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του Βάσου Λυσσαρίδη, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία των γενεθλίων του. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από μια εκδήλωση απότισης ελάχιστου φόρου τιμής προς τον άνθρωπο, η προσφορά του οποίου διέπεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς και πλούσιας δημόσιας παρουσίας του, από αληθινή αγάπη για την Κύπρο, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

Χάρη στους αγώνες και τη γεμάτη αυταπάρνηση προσφορά του – από το πόστο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, του γιατρού, του ιδρυτή και αρχηγού κόμματος, του βουλευτή, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ.ά. – ο Βάσος Λυσσαρίδης έχει δικαίως κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση. Πίσω όμως από τις γνωστές πτυχές της προσωπικότητας του πολιτικού ανδρός κρύβονται κι άλλες πτυχές, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, εξίσου όμως σημαντικές κι ενδεικτικές της ήθους και των ευαισθησιών του. Μια από αυτές είναι και η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική. Τη δημιουργική άσκηση του Λυσσαρίδη στο πεδίο της τέχνης, φιλοδοξεί να φωτίσει και να αναδείξει η παρούσα αναδρομική έκθεση ζωγραφικής στον Πολυχώρο Κατώι, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε απόψε.

Το μέρος της εικαστικής παραγωγής του Βάσου Λυσσαρίδη που παρουσιάζεται στην έκθεση, μπορεί να κατηγοριοποιηθεί στις εξής τρεις ενότητες: την τοπιογραφία, τη νεκρή φύση με λουλούδια και τα ιστορικά-αγωνιστικά έργα. Οι διαφορετικές τεχνοτροπίες δεν θεωρούνται δεδομένες, υπαγορεύονται όμως από την επιλογή του εκάστοτε θέματος. Έτσι, οι γρήγορες ιμπρεσιονιστικές πινελιές συνυπάρχουν πλάι σε πιο γεωμετρικές, ακόμη και σε αφαιρετικές, προσεγγίσεις και αποδόσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα έργα του Βάσου Λυσσαρίδη διαπνέονται από αγάπη για τη Δημιουργία, τη Φύση και τον Άνθρωπο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Ίδρυμα Φημονόη για τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής. Τέλος, και πάνω απ’ όλους, ευχαριστώ θερμά τον κ. Βάσο Λυσσαρίδη για το παράδειγμα πορείας και στάσης ζωής που προσφέρει εδώ και δεκαετίες σε όλους εμάς. Του εύχομαι πάνω απ’ όλα υγεία, και να συνεχίσει με το ίδιο σφρίγος κι αποτελεσματικότητα για πολλά χρόνια ακόμα.

________________